Бруно Шульц

2022 рік у Польщі оголосили роком Бруно Шульца

29.11.2021

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

2022-ий у Польщі офіційно буде роком Бруно Шульца. Про це йдеться у резолюції, яку оприлюднили на сайті Сенату Польщі.

За резолюцію проголосували дев’яносто сім сенаторів, проти − один. Під час ухвалення рішення вони нагадали, що у 2022 році буде 130 річниця від дня народження митця і 80 річниця його смерті. Парламентарі зазначили, що Бруно Шульц товаришував з найвидатнішими польськими письменниками.

 

«Він був одним з найоригінальніших діячів польської культури ХХ століття, а його твори увійшли до канону світової літератури та відомі у далеких регіонах світу. Як людина надзвичайної уяви, розуму та творчості (…) він, безперечно, заслуговує звання посла польської культури у світі», – наголосили у резолюції.

 

Творчість Бруно Шульца охоплює не лише Польщу, Україну й Ізраїль, а багато інших країн, оскільки його оповідання перекладені понад 45 мовами. Нещодавно вийшли переклади китайською, турецькою, естонською, албанською, грецькою та в’єтнамською. Щороку ставлять інсценізації його оповідань, йому присвячують виставки, концерти та фільми. На честь Бруно Шульца у Вроцлаві організовують щорічний міжнародний фестиваль, а також що два роки мистецький фестиваль у Дрогобичі.

 

Бруно Шульц (1892–1942) – польський письменник, літературознавець і художник єврейського походження. Народився і жив у Дрогобичі, що на Львівщині. Він вивчав архітектуру у Львівській політехніці, але спочатку через хворобу, а потім через Першу світову війну, перервав навчання. Його літературний доробок складається з двох томів оповідань – «Цинамонові крамниці» та «Санаторій під Клепсидрою», кількох творів, що не увійшли до перших видань цих збірок, а також листів, опублікованих у «Книзі листів» і «Літературно-критичних нарисах» – рецензіях на літературні твори, опублікованих у пресі. Загинув під час Другої світової війни у Дрогобичі від пострілу німецького офіцера.

 

Додамо, нещодавно у Дрогобичі відбувся літературно-мистецький проєкт «Друга Осінь», присвячений роковинам загибелі Бруно Шульца.

 

Нагадаємо, у вересні провели польсько-українську виставку-конкурс плаката на честь річниць Лесі України та Габріелі Запольської.