наукові бази

Створили мапу зі 160 українськими і кримськотатарськими студіями по всьому світу

29.10.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Український інститут створив інтерактивну мапу зі 160 осередків українських та кримськотатарських студій у 31 країні світу. Мапа опублікована на сайті установи. 

Українські та кримськотатарські студії розташовані на чотирьох континентах (крім Африки й Антарктиди). 43 студії засновані до проголошення незалежності України.

 

У мапі можна дізнатися організаційну форму існування студій — вищих навчальних закладів чи незалежних дослідницьких осередків — як вони функціонують та якими пріоритетами й тематиками керуються у своїй роботі.

 

На сьогодні найбільша кількість студій у Польщі (22), США (18), Німеччині (17), Китаї (13). Крім того, 12 студії розташовані у росії. 

 

Метою проєкту є дослідження стану, потреб та перспектив розвитку українських та кримськотатарських студій по всьому світу та сприяння налагодженню партнерств між українознавчими освітніми та дослідницькими інституціями.  

 

Український інститут продовжує наповнювати та оновлює базу студій. Якщо у вас є зауваження або уточнення щодо опису вашої студії, або ж ви б хотіли додати свій осередок, напишіть на електронну адресу: info@ui.org.ua

 

Проєкт також передбачає підготовку аналітичного звіту, який розгляне ключові особливості розвитку українських студій на сучасному етапі, найважливіші перепони, з якими стикаються українські студії у своєму розвитку та можливості й виклики, що постали перед ними після повномасштабної агресії рф у лютому 2022 року. 

 

Переглянути мапу можна за посиланням. 

 

Нагадаємо, що створили інтерактивну карту з місцем проживання письменників у Києві. Також в Україні запустили ініціативу зі створення інтерактивної карти вулиць, які нещодавно перейменували через російські назви.