злочини росії

У листопаді росія продовжувала викрадати журналістів і нищити телевежі

07.12.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

У листопаді росія вчинила 6 злочинів проти медіа та журналістів в Україні, усього за листопад зафіксували 13 злочинів проти свободи слова. Про це свідчить моніторинг Інституту масової інформації.

Серед російських злочинів — викрадення, знищення телевеж, кіберзлочини. Порушення свободи слова, за які відповідальні громадяни України: випадки побиття та нападів, обмеження доступу журналістів до публічної інформації, кіберзлочини та непрямий тиск.

 

Серед російських злочинів те, що колишню журналістку ТРК «Україна» Анжелу Слободян російські військові утримували в ізоляторі тоді ще окупованого Херсона. 

 

Крім того, за день до втечі з Херсона, 10 листопада, російські військові підірвали передавальний центр херсонської телевежі, а згодом і саму телевізійну вежу. 

 

Протягом листопада два українських видання також заявили про російські DDoS-атаки на свої сайти – видання «НикВести» та «Детектор медіа». Напередодні кібератак інформація із закликом покласти сайти з’явилась у російських телеграм-каналах.

 

 

Щодо тих злочинів, відповідальність за які несе Україна, — випадки побиття та нападів.

 

Зокрема напад здійснили правоохоронці на журналістів Прямого каналу та «Стопкору» в Жовтих водах на Дніпровщині під час знімання протестів працівників тютюнової фабрики. 

 

У Києві невідомий напав на журналістку Юлію Забєліну біля її під’їзду. Це вже другий напад за останні два місяці. 

 

Обмежувала доступ до інформації журналістам місцева влада: у місті Сарни на Рівненщини та в Запоріжжі. Редактори п’яти запорізьких медіа звернулися до Запорізької міської ради з вимогою повернути онлайн-трансляції сесій міськради.

 

Сарненська міська рада не надає виданню «Четверта влада» інформації про зарплати керівництва міськради попри два надіслані запити. Лише після скарги уповноваженому та оприлюднення інформації про перешкоджання журналістській діяльності орган влади відреагував на запит.

 

Крім того, відомо про один випадок непрямого тиску на журналістів з боку Офісу президента, керівник якого замість відповіді оприлюднив запит Bihus.info щодо кадрових призначень «Укрнафти». Редакторка та журналістка проєкту Bihus.Info Аліса Юрченко вважає таку реакцію не тільки спробою уникнути відповіді, а й дискредитувати журналістську професію.

 

Детальніше про кожен зі злочинів за посиланням.

 

Як повідомлялося, за дев’ять місяців повномасштабної війни росія вчинила 462 злочини проти журналістів. За пів року в Україні зафіксували 484 випадки порушення свободи слова.

 

Чільне фото: slovoidilo.ua