Крим

Російський суд скасував один зі штрафів журналістці Лутфіє Зудієвій

19.07.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Четвертий касаційний суд загальної юрисдикції у Краснодарі скасував штраф журналістці видання «Ґрати», кримській правозахисниці Лутфіє Зудієвій. 

Журналістку засудили за пост зі згадкою медіа «Радіо Свобода» без маркування видання як «іноземного агента».

 

Судді погодилися з аргументом захисту Зудієвої, що поліція взагалі не мала права складати протокол про правопорушення замість роскомнагляду.

 

Два адміністративні протоколи за декілька публікацій у фейсбуці співробітники так званого «Центру з протидії екстремізму» у Криму склали на журналістку в лютому 2024 року. Вона писала про позбавлення кримських адвокатів ліцензії та про вирок журналісту Владиславові Єсипенку.

 

У своїх дописах Лутфіє Зудієва писала про білоруську та українську редакцію «Радіо Свобода» без маркування «іноземний агент». У березні Київський «райсуд» окупованого Сімферополя оштрафував її на 2,5 тисячі рублів за «зловживання свободою масової інформації». 9 квітня «суд Верховного суду» Кримузалишив чинним це рішення.

 

Адвокат Лутфіє Зудієвої Еміль Курбедінов заявив, що оскаржуватиме це рішення в касаційному порядку.

 

Лутфіє Зудієва — громадська активістка, правозахисниця та журналістка, що висвітлює судові процеси та репресії в Криму. Вона співпрацює з проєктом «Ґрати» з 2019-го року – з моменту відкриття видання. Зудієва послідовно висвітлює справу Нарімана Джеляла і братів Ахтемових Зудієва з початку кримінального переслідування кримськотатарських активістів, а у 2022-му році її стаття про цю справу ввійшла у шортліст фіналістів премії української журналістики «Честь професії».

 

Як відомо, раніше російська окупаційна влада Криму через суд у Сімферополі оштрафувала Лутфіє Зудієву на 2 тисячі російських рублів за «зловживання свободою масової інформації», а на початку року у помешканні правозахисниці провели обшук через поширення матеріалів «Радіо Свобода» без маркування медіа як «іноагента». Згодом вона отримала застереження від окупаційної влади півострова щодо недопустимості організації мітингів.

 

Джерело: Ґрати

Фото: Андрій Дубчак