злочини рф

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

23.07.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».

За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину двічі на день годують сухими пайками, виводять на прогулянки та до туалету. Про Олександра Левченка, чоловіка Ірини, інформації немає.

 

«Нам передали, що вона тримається, жива, перебуває на території Мелітополя, вони її не вивезли. Більше нічого неможливо дізнатися, питати немає в кого. Передають, що Ірина жива, а от про Сашка взагалі ми нічого не знаємо, чи живий, чи вже ні. Бо хворів останнім часом», — розповіла вона.

 

Окупанти за понад рік так і не підтвердили того, що ув’язнене подружжя Левченків перебуває в них, тому в Україні вони мають статус безвісти зниклих.

 

«Нічого ми не знаємо. Дізнаємось, напевно, коли або їх відпустять, або буде перемога, або ще щось. Поганого не хочеться думати, бо ніде в реєстрах полонених їх немає. Приїхати на ту територію зараз взагалі неможливо, від слова зовсім. Туди зі ста людей можуть приїхати тільки двоє. Одразу можна потрапити теж за ґрати. Ніхто там розбиратися не буде», — каже Олена Руденко.

 

6 травня 2023 року окупанти викрали подружжя Левченків просто на вулиці. Спочатку їх тримали в приміщенні на вулиці Чернишевського, де розташовувались окупаційні правоохоронні органи. Потім Ірину кудись перевели, а Олександра залишили там.

 

З 1981 року Ірина Левченко працювала журналісткою в місцевих заводських виданнях, мелітопольській районній газеті «Новий день» і була кореспонденткою обласних і всеукраїнських друкованих медіа. Олександр Левченко працював на мелітопольському заводі тракторних гідроагрегатів та моторному заводі.

 

Як повідомлялося, у 2022 році в Мелітополі російські окупаційні війська викрали 75-річного батька журналістки та директорки сайту «Ріа-Мелітополь» Світлани Залізецької. Тоді ж російські окупанти викрали 4 журналістів медіа «Местные Вести – Мелитополь».

 

Чільне фото: Центр журналістських розслідувань