втрати

Помер відомий британський воєнкор Кім Сенгупта, що писав про Україну

31.07.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

У віці 68 років пішов з життя британський воєнний кореспондент Кім Сенгупта. Про це повідомили в The Independent.

Його кар’єра журналіста тривала понад 40 років. Він працював репортером у Daily Mail, Today, а протягом останніх років — в The Independent, де він заявив про себе як один з найкращих кореспондентів Великої Британії.

 

Британський воєнний кореспондент отримав численні нагороди, адже висвітлював усі великі конфлікти й війни, які відбулися і відбуваються у світі протягом останніх 30 років. 

 

 

Він був на сході України у 2014 році, коли військові підрозділи рф вторглися на територію України. У 2022 році, коли росія розпочала повномасштабну війну, Кім Сенгупта знову прибув в Україну, щоб «доповідати про людські страждання, коли сили Києва відбивали російський напад».

 

«За останні два роки Кім Сенгупта об’їздив усю Україну, розповідаючи про життя і сім’ї, зруйновані вторгненням, подорожуючи дорогами, пошматованими боєм, зрізаними артилерією, безпілотниками й ракетними ударами, щоб дати голос тим українцям, які борються проти війни путіна», — наголосили в The Independent.

 

Як зазначають в The Independent, Кім Сенгупта також вів репортажі з Афганістану, Іраку, Сирії, Лівії, Балканів, Сакартвело, Косово, Малі, Судану, Сомалі, Кашміру, Ізраїлю, Гази й Північної Ірландії.

 

Колеги Сенгупти відзначили його вміння розкривати людей, із якими він контактував. Це забезпечило йому великий список контактів, а також змогу «пробратися в місця, куди інші не могли дістатися, або вибратися з будь-якої складної ситуації, в якій він опинявся». 

 

«За багато років роботи з Кімом Сенгуптою я ніколи не зустрічав такої безстрашної людини, як він. У нього була незвичайна здатність розмовляти з ким завгодно, чи то посли, генерали, рядові, чи люди невизначеного походження — швидше за все, зі служб безпеки — і витягувати з них інформацію. Кім справді був єдиним у своєму роді», — розповів про нього колишній редактор The Independent Кріс Блекхерст.

 

Наприклад, під час громадянської війни в Сирії у 2012 році Кім Сенгупта був єдиним міжнародним репортером, який працював у сирійській столиці Алеппо. Завдяки цьому він став фіналістом премії Орвелла за журналістику у 2013 році. 

 

Останні кілька років Кім Сенгупта найбільшу увагу приділяв Афганістану, Газі, а також Україні. 

 

За свою кар’єру Кім Сенгупта отримав безліч номінацій на звання іноземного кореспондента року й журналіста року на British Journalism Awards і Press Awards, а також три номінації у премії Орвелла за журналістику. Серед інших нагород — звання журналіста року на Asian Media Awards. 

 

Як повідомлялося, в Естонії у віці 65 років через хворобу помер журналіст і почесний громадянин Мелітополя Олег Гончаренко, який нещодавно виїхав з окупації.

 

Фото: The Independent