видавництво Основи

В Україні вперше за 20 років перевидадуть монографію Соломії Павличко

08.08.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Видавництво «Основи» спільно з видавництвом “Stretovych” перевидали культову працю Соломії Павличко «Дискурс модернізму в українській літературі». Про це повідомили на фейсбук-сторінках видавництв.

У цій книжці авторка проаналізувала дискурс українського модернізму — від творчості Лесі Українки, Ольги Кобилянської, Гната Хоткевича, Михайла Яцкова до представників «Молодої Музи» й «Української хати», письменників 20-х років, найрепрезентативніших постатей еміграційної літератури 40-х років, а також Нью-Йоркської групи 60-х і 70-х років.

 

Як наголошують у видавництвах, свого часу «Дискурс…» став не просто головним дослідженням про українську літературу — а й започаткував ширшу публічну дискусію про цінності та поступ, модернізацію всього суспільства.

 

У 1997 році Соломія Павличко писала: «…глобальний політично-економічний європейський вибір не відбудеться без відповідних змін культури, без вибудовування нової культурної ідентичності, без європейської орієнтації літератури, яка в процесі модернізації не тільки не втратить своєї оригінальності й самобутності, а позбудеться віковічної ізольованості й викликаних нею страхів та комплексів».

 

Роботу літературознавиці перевидають вперше за 23 роки: текст до перевидання готувала головна редакторка видавництва “Stretovych” Світлана Стретович, за редактуру та коректуру відповідала Анастасія Ковалишин, передмову написав літературний критик та літературознавець Євгеній Стасіневич, а дизайн обкладинки створив український художник Сергій Майдуков.

 

«Це хардкор літературознавства. Відвертий аналіз про хвилю успіхів і невдач української літератури, з інтерпретацією її через постмодерні стратегії.  Must read кожного, хто мислить українську літературу як площину для безкінечних інтелектуальних інтерпретацій. Сучасна відверта розмова про літературу починалася саме з праці Соломії Павличко. Тоді це були провокація, скандал, обурення. Зараз – це звична методика інтерпретації текстів», — розповідає Світлана Стретович.

 

 

«Свого часу “Дискурс…” став не просто визначним дослідженням про українську літературу — його найважливіше значення у тому, що він започаткував ширшу суспільну дискусію про цінності, модернізацію та постмодерний поступ української нації на зламі історичних епох. Завдяки виразності, глибині та свіжості висловлювання у цій роботі постать Соломії Павличко стала іконічною для української гуманітаристики ще за життя», — зазначає директор видавництва «Основи» Андрій Вишневський.

 

Передзамовити видання можна тут і тут.

 

Як повідомлялося, видавництво Stretovych заснували на початку серпня 2024 року.

 

Читайте також: Як зміниться Osnovy Publishing, отримавши нових власників

 

Зображення: сайти видавництв