букер 2024

Букерівська премія-2024 оголосила короткий список

18.09.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Букерівська премія оголосила короткий список творів, що претендують на нагороду у 2024 році. Про це повідомили на сайті премії.

До переліку традиційно увійшло 6 книжок:

 

  • James («Джеймс»), Персіваль Еверетт;
  • Orbital («Орбітальний»), Саманта Харві;
  • Creation Lake («Озеро створення»), Рейчел Кушнер;
  • Held («Утримано»), Енн Майклз;
  • The Safekeep («Охоронець»), Яель ван дер Вуден;
  • Stone Yard Devotional («Кам’яний двір»), Шарлотта Вуд.

 

 

 

На сайті премії повідомляють, що це вперше за 55-річну історію Букерівської премії до короткого списку входять п’ять жінок і лише один чоловік. Премію востаннє отримали авторки у 2019 році, тоді її розділили Бернардін Еварісто і Маргарет Етвуд. Письменниці вигравали премію 20 разів з моменту її заснування в 1969 році.

 

«Троє авторів цьогорічного короткого списку були номіновані на премію раніше, і двоє з них знають, як це потрапити до короткого списку: номінант на Пулітцерівську премію Персіваль Еверетт потрапив до короткого списку Букера у 2022 році за «Дерева» . Рейчел Кушнер увійшла до короткого списку Букерів у 2018 році за фільм «Кімната Марса» , французький переклад якого рік потому отримав премію Prix Médicis étranger у Франції. У 2009 році Саманта Гарві потрапила до довгого списку за книгу «Дика природа» — того року книга отримала премію Бетті Траск», — додають на сайті.

 

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений The Booker Prizes (@thebookerprizes)

Церемонія вручення Букерівської премії 2024 року відбудеться ввечері 12 листопада у Лондоні.
Переможець отримає 50 000 фунтів стерлінгів, приз під назвою «Айріс» (на честь переможниці Айріс Мердок). А решта п’ять фіналістів отримують по 2 500 фунтів стерлінгів.

 

Букерівська премія (The Man Booker Prize) — одна з найпрестижніших літературних премій англомовного світу й світу загалом. Перше вручення відбулося 1969 року. На Букерівську премію художньої літератури можуть претендувати твори письменників будь-якої національності, написані англійською мовою та опубліковані у Великій Британії чи Ірландії.

 

Як відомо, у 2023 році Букерівську премію отримав ірландський письменник Пол Лінч.

 

Читайте також: Бердичів, Pink Floyd і «Червона калина»: як журі Букера-2024 пов’язані з Україною

 

Зображення: соцмережі премії