держбюджет

Директорка УІК: Через скорочення бюджету сертифікати на книжки отримають не всі 18-літні українці

20.09.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Державну допомогу для 18-річних громадян України на придбання книжок зможуть отримати не всі українці, що досягли повноліття, через відсутність коштів у бюджеті. Про це в авторській колонці для УП.Життя розповіла директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

Затвердити постанову про сертифікати на купівлю книжок не вдається через затягнуте погодження порядку надання допомоги. У новій версії проєкту є уточнення про те,  що фінансова допомога розподілятиметься до вичерпання виділених коштів.

 

Завдяки програмі українці, які досягли повноліття з 1 січня 2024 року, матимуть змогу отримати 908 грн на купівлю книжок. Обирати можна буде серед книжок українських видавців будь-якого формату: паперова, електронна, аудіокнижка чи шрифт Брайля.

Програма дозволить 18-річним громадянам України вільно обирати книжки на загальну суму до 372 мільйонів гривень, а видавці, отримавши додаткові фінансові ресурси, зможуть видати від 1 до 1,5 мільйона нових книжок. На думку Олександри Коваль, цінно, що програма не передбачає контролю над тим, які саме книжки купуватимуть за виділені кошти (окрім дотримання вимог закону про державну мову): «Це велике досягнення у напрямку утвердження зрілої демократії та довіри. Ніякі експерти не будуть формувати спеціальних списків, ніхто не скаже, які книжки кращі за інші чи якісь рекомендовані, а інші — ні».

 

 

Роботу над постановою розпочалася в липні, очікувалося, що її затвердять до 20 вересня 2023 року, проте процес затягнувся через скорочення видатків на культуру у проєкті держбюджету на 2025 рік.

 

«В останній ітерації з’явилося цікаве виправлення, тобто НЕ ВСІМ 18-річним, а тим, хто своєчасніше народився чи зареєструвався в перші 15 хвилин після відкриття реєстрації в “Дії”. Ті, хто не встигне, зможуть скористатися можливістю лише в наступному році. У бюджеті 2024 року закладені не очікувані 372 мільйони гривень, а лише 100 мільйонів», — зазначила Олександра Коваль.

 

Зазначимо, проєкт бюджету на 2025 рік містить помітне скорочення видатків на культуру, зокрема на діяльність Українського інституту книги. Для УІК передбачено лише 78,5 мільйона гривень.

 

Попри підписаний у червні 2024 року президентом закон про фінансове стимулювання книжково галузі, порядок надання допомоги досі погоджують. Міністерство культури та інформаційної політики разом із Міністерством цифрової трансформації опрацювали і передали документ до Міністерства фінансів України, яке наразі аналізує фінансову складову проєкту.

 

«Ми провели робочі зустрічі і консультації з представниками різних відомств, зокрема з Дією та Ощадбанком, щоб узгодити всі питання технічного та організаційного характеру. Також ми розробили покрокову інструкцію участі в програмі для громадян, яку можна знайти на нашому сайті», — розповіла Коваль.

 

Після того, як міністерство фінансів затвердить порядок, документ має погодити міністерство юстиції, а затим Кабінет Міністрів видасть відповідну постанову. Після цього Інститут книги разом з Мінцифрою, Держказначейством та Ощадбанком проведе тестування механізму передавання реєстрів і переказу коштів. Це дозволить пересвідчитись, що система працює коректно, і уникнути можливих технічних збоїв. Тільки після цього розпочнеться реєстрація учасників програми в «Дії», а кошти надішлють на віртуальні картки громадян.

 

Наразі Український інститут книги продовжує готуватися до запуску програми: понад 70 тисяч книжок українських видавців доступні в каталозі «Книжки на ринку».

 

Як повідомлялося, у проєкт бюджету-2025 заклали у 2,5 рази менше коштів на УІК, ніж у 2024. Водночас потреба Українського інституту книги у фінансуванні на 2025 рік становить 1 442 мільйони гривень.

 

Читайте також: Олександра Коваль пояснила, як працюватимуть книжкові сертифікати

 

Чільне зображення: tes.com