Стирання слова

Читомо запускає спецпроєкт про методи знищення української літератури

30.09.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Медіа «Читомо» запускає спецпроєкт про стирання і резистентність української літератури — «Стирання слова».

Проєкт створюється спільно із Харківським літературним музеєм, за підтримки американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Мета спецпроєкту — розповісти про втрати і силу стійкості української літератури і її творців, про ті важливі історії та імена, яких намагалися стерти і водночас про тривання українського літературного процесу попри все. 

 

Спецпроєкт під назвою «Стирання слова» представить статті про інструменти знищення української літератури:

 

  • заслання і ув’язнення;
  • убивства літераторів;
  • руйнації друкарень;
  • каральна медицина супроти митців;
  • використання музеїв у цілях пропаганди;
  • знищення бібліотек;
  • створення меншовартості;
  • надання привілеїв і статусів «ідеологічно правильним письменникам» тощо. 

 

«Розпізнаючи та групуючи методи “колоніального стирання”, кураторська команда була вражена їхньою різноманітністю: над впровадженням імперської політики працювали всі без винятку гілки влади, створювалися цілі інституції, організації, а виконавцями контролю і репресій ставало все більше людей. Та завжди знаходилися “люди не зі страху”, дисиденти, які гостро реагували на несправедливість і в усі часи запобігали стиранню слова», — розповіла головна редакторка Читомо Оксана Хмельовська.

 

8 матеріалів зі спецпроєкту будуть доступні українською й англійською. Ознайомитися із першими матеріалами можна за посиланням.

Спецпроєкт створений на підтримку виставки Харківського літературного музею «Антитекст», що 30 вересня розпочне свою роботу у Берліні, а 14 жовтня — у Кельні (Німеччина). Мета виставки «Антитекст» — показати, що відбувалось з українською культурною спадщиною, яка не вписувалась в межі офіційної доктрини СРСР.

 

«У виставці «Антитекст» на прикладах музейних предметів з колекції Літмузею йдеться насамперед про методи культурного геноциду. Ці методи виявилися дуже дієвими, і їх продовжує застосовувати росія і зараз. Спецпроєкт «Стирання слова» допоможе ширше заглибитись в цю тему, показати її у часовому розрізі», — зазначила Тетяна Ігошина, заступниця директорки Харківського Літмузею

 

Читомо — медіа про книжки, культуру читання і книговидання. Читомо виконує важливі функції критики, інформування і розбудови культурної екосистеми.

 

Харківський літературний музей — муніципальний  музей у Харкові. Виставки та освітні програми Літературного музею показують, як література впливає на життя людей, як вона акумулює у собі культурний досвід різних спільнот. Серед проєктів музею останніх двох років – Харківська мистецька резиденція «Слово» , виставки «Антитекст» та «Власні назви», фестиваль «П’ятий Харків», музичний альбом “Skovorodance”, мультидисциплінарний проєкт «Іменем міста».

 

Читайте також: Директорка літмузею Харкова: У час колосальних зрушень музеї не можна тримати закритими

 

Чільне зображення: Читомо