лгбт-література

Німецька фотографка створила книжку з історіями квір-українців

06.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Німецька фотографка Сітара Талія Амброзіо створила фотокнигу Fragile As Glass («Крихкі, як скло») з історіями квір-людей в Україні під час повномасштабної війни. Про це повідомили на інстаграм-сторінці книгарні «Збірка».

Авторка фотокниги вважає, що гендерно зумовлене насильство часто отримує менше висвітлення, або ж тема замовчується через те, що багато журналістів висвітлюють саме військові події. Тому основною метою книжки для фотографки стало створення видимості ЛГБТК+ людей.

 

 

Фотокнига розповідає 5 історій квір-людей в Україні під час повномасштабного вторгнення. Серед них — історія активіста Едварда, який ризикує заради підвищення обізнаності квір-спільноти, Єгора, який турбується про свою сім’ю в Нікополі, та Сашу і її партнерку, які познайомилися після початку повномасштабної війни й перші кілька тижнів стосунків провели у бомбосховищі.

 

 

«Ми бачимо, як росія використовує гомофобію у своїй пропаганді. Крім того, квір-люди на окупованих територіях наражаються на ризик катувань та іншого жорстокого поводження», — зазначила Сітара Талія Амброзіо.

 

Презентацію книжки, яка відбудеться в книгарні «Збірка», вирішили присвятити Міжнародному дню камінг-ауту, який відзначають 11 жовтня.

 

На події спілкуватимуться з авторкою і двома героями книжки — Олександром і Едвардом — про історію створення фотокниги й обговорюватимуть, як жила й живе ЛГБТК-спільнота в Україні під час повномасштабного вторгнення.

 

 

Сітара Талія Амброзіо — німецька фотографка, що живе в Ганновері й переважно досліджує питання ґендеру, міграції й порушень прав людини у Німеччині, на Балканах, у Східній Європі та на Близькому Сході. Амбросіо часто використовує свої роботи в освітніх заходах, таких як лекції та майстер-класи в школах і молодіжних центрах. Серед іншого, вона та команда отримали премію Grimme Online Award у 2022 році за мультимедійний репортаж Kandvala. На другий день повномасштабної війни фотографка поїхала на кордон із Польщею, де робила репортаж про вимушену міграцію багатьох українців. Відтоді вирішила, що хоче більше дізнатися про Україну.

 

Як повідомлялося, видавництво «Видавництво» відзначили нагородою «Френдлі-бізнес», що дається за значний внесок у захист та просування прав і видимості ЛГБТІК+ людей від організації KyivPride.

 

Читайте також: Мій загнаний і ніжний звір: ЛГБТ-герої в сучасній українській літературі

 

«Збірка» на Золотих: незалежна книгарня з відібраним нонфікшном

 

Фото: надане організаторами