День писемності та мови

Оголосили авторку Радіодиктанту національної єдності 2024

09.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Авторкою Радіодиктанту національної єдності 2024 року стане українська письменниця Оксана Забужко. Про це в етері Українського радіо розповіли член правління Суспільне Дмитро Хоркін та координаторка проєкту «Радіодиктант національної єдності» Юлія Шелудько.

Текст для диктанту  читатиме письменник, музикант і військовий Павло Вишебаба.

 

 

За словами координаторки проєкту Юлії Шелудько, цього року українці вже втретє писатимуть радіодиктант під час повномасштабного вторгнення: «Пишуть диктант в укриттях, школах, університетах, на роботі, навіть на фронті. Ми хочемо, щоб усі, хто може знайти безпечне місце, долучились до сотень тисяч людей у всьому світі під час написання радіодиктанту».

 

Оксана Забужко зізналася, що робота над цьогорічним текстом диктанту була складною: «Це був дуже важкий текст, я з ним неймовірно намучилася і продовжую мучитися до останнього, бо ще вчора викреслювала з кров’ю шматочки…». Вона додала, що почувається як школярка, яка вперше пише твір на замовлення. Письменниця розповіла, що старалася дотримуватися загальних правил, водночас її «забужківський стиль» не мав деформуватися.

 

За словами письменниці, тема цьогорічного диктанту «дуже симпатична».

 

Радіодиктант національної єдності відбудеться 25 жовтня, о 11:00, з нагоди Дня української писемності та мови. Його транслюватимуть на всіх платформах Суспільного: на хвилях  «Українського радіо» та радіо «Культура», наживо в етері телеканалу Суспільне Культура, на ютуб-каналі Українського радіо та на фейсбук-сторінках Суспільного.

 

Надсилати диктант на перевірку можна буде, скориставшись одним із запропонованих варіантів:

 

  • надіслати паперового листа за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001;
  • сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати на адресу [email protected] або через електронну форму для отримання робіт.

 

Як відомо, 2023 року радіодиктант вперше відбувся 27 жовтня — у День української писемності та мови. Досі цей день відзначали 9 листопада.

 

2023 року текст диктанту написала письменниця Катерина Калитко, а читав його актор Олексій Гнатковський.  У 2022 році авторкою тексту стала режисерка і письменниця Ірина Цілик, читала його народна артистка Ада Роговцева.

 

Читайте також: Радіодиктант-2021 у мемах: надзвуковий Андрухович, таємничі асфоделі

 

Джерело: Суспільне Культура

Чільне фото: Сергій Коровайний/The Ukrainians