галузь у час війни

Скільки заробляють у книговиданні і чому полишають сферу? — дослідження

09.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

З розвитком книжкової інфраструктури в галузі бракує фахівців, поширюється практика переманювання кадрів, а низькі зарплати призводять до вигорання. Ці та інші проблеми виявили результати опитування «Дослідження кадрової ситуації на ринку, бар’єрів і драйверів у роботі для представників книжкового сектору».

«Дослідження виявило подекуди парадоксальні речі,  Наприклад, багато видавців посилаються на так зване “зростання ринку”, досі небачений попит на книжки. І при цьому згадують про брак кваліфікованих працівників, здорожчання та ускладнення друку, і окремо – про маржинальність бізнесу, що “наближається до нуля”. Це означає, що це стрімке розширення інфраструктури ринку, який багато хто схильний називати зростанням, без достатньої кількості кваліфікованих працівників ризикує перетвориться на падіння, або, в найкращому випадку – втрачену можливість», — зазначала координаторка проєкту Ірина Батуревич.

 

Серед результатів:

  • Конкуренція за кадри надзвичайно зросла. Найчастіше книжкові компанії переманюють один в одного топменеджерів, директорів книгарень, випускових та літературних редакторів, дизайнерів та перекладачів.
  • Власники компаній запевняють, що намагаються втримати працівників через збільшення заробітної плати, працюють над підвищенням лояльності працівників, водночас незадовільна заробітна плата є найпоширенішою причиною полишити не лише роботодавця, але й саму галузь. На другому місці – вигоряння (37%).
  • Найвищі зарплати отримують головні редактори, топменеджери, директори видавництв та книгарень. Водночас понад половина директорів видавництв сказали, що отримують заробітну плату до 30 тис. грн на місяць.
  • У галузі завжди працювали здебільшого жінки, проте за останні роки частка жінок зросла ще більше. Водночас вищі зарплати – в чоловіків: серед тих, хто вказав заробітну плату понад 51 тис. грн та понад 70 тис. грн, в основному – чоловіки.
  • Учасники ринку відзначають необов’язковість профільної вищої освіти для нових працівників багатьох напрямків, на відміну від любові до книг та особистої зацікавленості опановувати професію.
  • Необхідність використання англійської мови в роботі за два роки зросла для половини респондентів. А ось у 2021-му 67% майже не використовували англійську у роботі.
  • 60% працівників ніколи не використовують інструменти ШІ у роботі.
  • Вагома частка експрацівників (44%) все ж бачить своє майбутнє в галузі українського книговидання.

 

Керівниця мистецьких програм Британської Ради в Україні Люся Зоря переконана: «Наявність кількісних та якісних даних дозволяє гравцям сектору ухвалювати інформовані рішення, вибудовуючи стратегії роботи та взаємодії,  Це надзвичайно важливо для будь-якого креативного бізнесу, і так само є цінним окремим робітникам, спеціалістам та профільним інституціям. Дослідження Читомо відповідає на багато питань, які виникли внаслідок зміни динаміки книговидавничого сектору в останні роки. Результати, які ми бачимо, вказують на можливості не лише для покращення умов для працівників і збільшення ефективності бізнесу, а також для спільної роботи та консолідації зусиль задля стабілізації ситуації в галузі».

 

Опитування проводило медіа про книжки Читомо у партнерстві з CAT-UA (Communication Analysis Team – Ukraine) за підтримки Британської Ради в Україні.

 

Дослідження тривало з серпня по вересень 2024 року, під час нього опитали 610 працівників видавництв, книгарень, друкарень та інших компаній, пов’язаних зі створенням, поширенням та промоцією книжок, серед них – майже 150 колишніх працівників, що мігрували з галузі. Окрім того, дослідники провели 12 глибинних інтерв’ю з топменеджерами видавництв і книгарень (серед них – 9 великих та 3 малих компаній, які регіонально представляють Центр та Північ включно з Києвом – 5, Захід – 3, Схід – 2, всеукраїнські – 2).

 

Повне дослідження можна прочитати за посиланням.

 

Як повідомлялося, у 2021 році Читомо також провело дослідження заробітних плат та кадрової ситуації. Нинішнє дослідження є його продовженням.

 

Зображення: Читомо