Білі круки

Які українські книжки увійшли до каталогу дитячої і юнацької літератури «Білі круки-2024»

11.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Дві українські книжки увійшли до престижного міжнародного щорічного каталогу книжкових рекомендацій дитячої та юнацької літератури «Білі круки-2024» («White Ravens 2024»). Його оприлюднили на сайті Міжнародної молодіжної бібліотеки у Мюнхені (International Youth Library).

До каталогу потрапили книжки:

 

Віталіна Макарик «Кеди в небі», Видавництво Старого Лева, 2023.

 

«У житті восьмикласниці Лесі настав час справжніх випробувань, боротьби з болем, образами і новими викликами. Але все може змінитися в одну мить. Червоні кеди – маленький секрет, стіна сили, за якою вразлива підлітка відкриває у собі нове вміння – долати шлях без остраху і вагань. Ця подорож може виявитися цікавою та захопливою, бо коли відкриваєш серце і отримуєш багато любові, вона здатна латати найбільші рани», — ідеться в анотації.

 

Валентина Захабура «Панцир, лапи й крила пані Оксани»,  видавництво «Ще одну сторінку», 2023.

 

«У пані Оксани звичайнісіньке собі життя: вона ходить на улюблену роботу, займається своїм гобі (варить варення з шишок!), аж раптом її життя перевертається з ніг на голову: на плечі жінки раптом звалився цілий гурт тварин, та ще й яких! Черепах Олег Петрович, шпорцеві жабки Жабокряки Мар’яновичі, і багато-багато інших…колега навіть просить прихистити її справжнісіньку панду! І як же їм всім дати раду?! Тим паче, світ ось-ось накриє солодким дондурма-вірусом…» — зазначають в анотації.

 

Цьогорічний каталог містить добірку з 216 книжок для дітей і підлітків, виданих 44 мовами
з 62 країн світу.

 

«Цього року на обкладинці зображено білого крука, що сидить на наметі у формі книжки. Усередині молода дівчина читає при світлі місяця — повністю на самоті, захищена і занурена в читання. Цей промовистий образ чудово відображає, наскільки особливим, унікальним і корисним може бути читання. Його створив Ксімо Абадіа, ілюстратор книжки Khat. Diary of a refugee, відібраної до каталогу “Білі круки 2023”», — ідеться в передмові до каталогу.

 

 

Повний каталог можна завантажити за посиланням. Його оприлюднили напередодні Франкфуртського книжкового фестивалю.

 

Уперше до «Білих круків» українська книжка потрапила у 2001 році. Це була «Рукавичка» видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», яку проілюстрував Володимир Голозубів.

 

Нагадаємо, у 2020 до «Білих круків» увійшли «Сапієнси» Володимира Аренєва та «Піратський маршрут» Галини Малик, у 2021 році до каталогу потрапили книжки «Реактори не вибухають» Станіслава Дворницького і Катерини Міхаліциної та «Куди і звідки» творчої майстерні «Аґрафка», у 2022 — книжки Дзвінки Матіяш «Мене звати Варвара» та Марії Тахтаулової, Сергія Жукова «Україна. Від первісних часів до сьогодення». 2023 до списку увійшли «Зараз щось як розкажу! Весела книжка чудес та історій» Слави Світової і «Абу Каракамбада. Колискова для Мішелі» Григорія Фальковича.

Чільне зображення: колаж Читомо