Вікіпедія

У Вікіпедії триває тиждень української мови

15.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

З 15 жовтня до 5 листопада триває тиждень української мови у Вікіпедії. Про це громадська організація «Вікімедіа Україна» повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

Ініціативу розпочали, щоб створити й відредагувати якомога більше статей про українську мову та літературу у Вікіпедії.

 

«Мова — це більше, ніж засіб спілкування. Це наша історія, наші цінності й наша спільна пам’ять. Сьогодні важливо не лише говорити українською, але й робити все можливе для поширення її в інформаційному просторі, і цей проєкт — чудова можливість зробити внесок у її розвиток. Ця ініціатива, допоможе зберегти і примножити українську мову на глобальному рівні», — зазначив міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький.

 

Щоб долучитися до кампанії, потрібно зареєструватися у Вікіпедії і створити або поліпшити принаймні одну статтю на тему української мови або літератури. Найактивніші учасники та учасниці, а також автори та авторки найкращих статей отримають сувеніри та подарунки.

 

«Вікіпедію створюють і розвивають волонтери — будь-хто може започаткувати нову або покращити будь-яку існуючу статтю. Тож ми сподіваємося, що Тиждень української мови стане хорошою мотивацією для експертів та експерток у галузі — науковців, учителів, викладачів, студентів, бібліотекарів — долучитися до розбудови найбільшої вільної енциклопедії, якою користуються мільйони людей. Водночас у Вікіпедії немає формальних обмежень щодо того, хто може долучитися до роботи над тією чи іншою темою. Достатньо лише трохи часу й мотивації, щоб опрацювати авторитетні зовнішні джерела і створити або поліпшити на їхній основі енциклопедичну статтю», — зазначив  голова правління ГО «Вікімедіа Україна» Ілля Корнійко.

 

Детальніше про умови, вимоги до статей та призи можна дізнатися на сторінці проєкту у Вікіпедії.

 

Як повідомлялося, у 2022 році українська Вікіпедія вперше досягла мільярда переглядів.

 

Читайте також: Як боти пишуть Українську Вікіпедію і до чого тут гриби

 

Чільна ілюстрація: The New York Times