Енн Епплбаум

Енн Епплбаум вручили Премію миру німецьких книгарів

20.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Під час Франкфуртської книжкової виставки у церкві Святого Павла відбулася церемонія вручення Премії миру німецьких книгарів 2024 року Енн Епплбаум від Німецької асоціації видавців і книгорозповсюджувачів. Церемонія транслювалася на німецькому телерадіоконсорціумі ARD.

 

«Сьогодні ми вручаємо 75 Премію миру німецької книжкової торгівлі. Нині як ніколи важливо говорити про мир тут, у церкві Святого Павла, де нам доводиться прощатися з надією на те, що мир нам подарують», — зазначила німецька авторка і голова Асоціації Карін Шмідт-Фрідеріхс.

 

 

Під час церемонії обербургомістр Франкфурта Майк Йозеф наголосив, що захищати демократію — це обов’язок кожного з нас, бо інакше ми втратимо нашу свободу: «Борімось за те, що є добрим для нас як людей у світі, для нас як суспільства, і за те, що зробило демократію такою, якою вона є, попри всі невдачі».

 

 

Також на врученні російська історикиня і співзасновниця міжнародної правозахисної організації «Меморіал» Ірина Щербакова виступила з лаудаціо на честь лавреатки Енн Епплбаум: «Навіть після анексії Криму і російського вторгнення на схід України багато людей, і особливо багато політиків на Заході, продовжують плекати ілюзії щодо миру з путіним. Отже, вони не бачать Україну як незалежну державу, а радше розглядають її як російську зону впливу. Дуже мало голосів, таких як Енн Епплбаум, визнають, що фальсифікації путіна про нібито історичну єдність росіян і українців були прямою підготовкою до війни. Її остання книжка “Вісь автократів”, присвячена спокусі авторитаризму, небезпеці об’єднання диктаторських режимів Ірану, Росії, Північної Кореї, Китаю і їх співпраці. Йдеться також про небезпеку популізму, який підриває основи демократії під різними приводами, одним з яких є так звана боротьба за мир. Вона також показує підтримку, яку путін надає цим силам, бо знає, що ця боротьба за мир насправді є лише прихованою підтримкою його агресії».

 

 

Також зі своєю промовою виступила лавреатка цьогорічної Премії миру Енн Епплбаум. Вона сказала, що після окупації Криму у 2014 році росія захопилася війною: в російських школах дітей готують до армії, російське телебачення розпалює ненависть до України, російська економіка мілітаризована, а 40% державних витрат йде на озброєння. Також вона наголосила на тому, що росія купує ракети в Ірані й Північній Кореї, а російські політики говорять про використання ядерної зброї проти своїх сусідів і регулярно погрожують військовою силою. 

 

 

«Можливо, наша байдужість до окупації України зіграла в цьому більшу роль, ніж ми думали. Рішення про розширення економічної співпраці з росією навіть після окупації Криму підживлювало корупцію та цинізм. Цей цинізм, своєю чергою, був посилений російською дезінформаційною кампанією, яку банально применшували або навіть не помічали. Сьогодні ми стикаємося з найбільшим викликом нашим цінностям та інтересам у нашому житті, і демократичний світ хитається. Багато хто хоче, щоб війна закінчилася за помахом чарівної палички», — додала Епплбаум.

 

 

Лавреатка вважає, що якби Німеччина й інші країни НАТО заздалегідь підтримали Україну зброєю, вони, можливо, змогли б запобігти російському вторгненню: «Магічна фраза “більше ніколи” вже засліплювала нас від реальності в минулому. За кілька тижнів до вторгнення в лютому 2022 року в Німеччині, як і в багатьох інших європейських країнах, війна вважалася настільки малоймовірною, що німецький уряд відмовився постачати зброю в Україну».

 

 

Також Енн Епплбаум наголосила на тому, що українці ведуть боротьбу за суспільство, де незалежна судова система захищає громадян від свавілля, де поважають право на свободу слова, де громадяни можуть брати участь у громадському житті, не боячись наслідків, де безпеку гарантує широкий альянс демократій, де процвітання базується на Європейському Союзі, а незалежні суди можуть притягнути до відповідальності тих, хто перебуває при владі.

 

«У боротьбі проти потворної, агресивної диктатури на нашому континенті наша найсильніша зброя — це наші принципи, наші ідеали та альянси, які ми створили навколо них. Проти відродження авторитаризму ми є природними союзниками в демократичному світі. Тому сьогодні ми повинні відстоювати нашу спільну віру в те, що майбутнє може бути кращим, що ми можемо виграти цю війну і що ми можемо знову подолати диктатуру. Наше спільне переконання, що свобода можлива і що справжній мир можливий на цьому континенті й в усьому світі», — додала лавреатка і подякувала за нагороду.

 

 

Енн Епплбаум — американська журналістка журналу The Atlantic, викладачка Інституту SNF Agora в Університеті Джона Хопкінса, авторка багатьох книжок, зокрема, «Сутінки демократії. Оманлива привабливість авторитаризму», «Червоний голод. Війна Сталіна проти України», «Історія ГУЛАГу», «Залізна завіса: Приборкання Східної Європи» та інших, лавреатка Пулітцерівської премії та премії Даффа Купера (Britain’s Duff-Cooper Prize) за книжку «Історія ГУЛАГу». У 2018 році вдруге отримала британську літературну премію The Duff Cooper Prize за книжку «Червоний голод: війна Сталіна проти України». У 2019 році президент України Володимир Зеленський відзначив Енн Епплбаум орденом княгині Ольги III ступеня. 

 

Премія миру німецької книготоргівлі — щорічна премія Німецької книготоргівельної асоціації, котру присуджують з 1950 року. Призовий фонд — €25 000. Завдяки дебатам і дискусіям, викликаними нею та переможцями премії, це одна з найважливіших культурних нагород у Німеччині. Премію отримували Мартін Бубер, Герман Гессе, Карл Ясперс, Януш Корчак, Лешек Колаковскі, Астрід Ліндрен, Сюзан Зонтаг, Орхан Памук, Маргарет Етвуд.

 

Як повідомлялося, у червні 2024 року стало відомо, що Енн Епплбаум — лавреатка Премії миру німецьких книгарів. Також у 2018 році вона отримала британську літературну премію The Duff Cooper Prize, а у 2019 — Володимир Зеленський відзначив її орденом княгині Ольги III ступеня.

 

Як відомо, у 2023 році Премію миру німецьких книгарів отримав Салман Рушді, а у 2022 — Сергій Жадан.

 

Читайте також: Світ не може вимагати в України жодних поступок у війні з рф, бо вони вартують життів, — Епплбом

 

Фото: скриншоти з трансляції ARD