навчання

У Німеччині відкрили нову спеціальність із книжкового менеджменту

20.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

У Німеччині відкрили магістерську програму «Міжнародні літератури та книжкові ринки» на базі Франкфуртського університету імені Гете і Марбурзького університету імені Філіппа у співпраці з Франкфуртською книжковою виставкою. Про це повідомила кореспондентка Читомо.

Віцепрезидент із міжнародних відносин на Франкфуртському книжковому ярмарку Тобіас Фосс в ексклюзивному коментарі Читомо розповів, що це перший практичний курс з міжнародним акцентом.

 

«Насправді є кілька місць у Німеччині, де можна вивчати книгознавство: Майнц, Ерланґен і Лейпциг, наскільки мені відомо. У Франкфурті також є курс під назвою “Buch- und Medienpraxis”, який є чудовим поєднанням семінарів і лекцій — я сам читав лекцію про Франкфуртський книжковий ярмарок, але цю участь я ініціював самостійно. Має бути відповідальна особа за ці зв’язки з університетами. Мене завжди цікавили ці контакти, і мені також подобається спілкування зі студентами», — зазначив Тобіас Фосс.

 

Він також розповів, що познайомився з професором Марбурзького університету Юрґеном Габермасом, і вони розробили ідею співпраці.

 

«Не потрібно було багато зусиль, щоб переконати Юрґена в цьому проєкті. Єдине, що потрібно було, — це декілька людей, готових взяти на себе відповідальність. Знадобився деякий час, щоб офіційно запровадити курс як частину навчальної програми», — додав Фосс.

 

Курс розпочнеться із зимового семестру 2024-2025 року. Програму викладатимуть німецькою, проте для зарахування потрібне підтверджене сертифікатом знання однієї з романських мов (французької, іспанської, португальської, італійської). Також рекомендується знання англійської мови.

 

Програма проводитиметься в обох університетах — у Марбурзі й Франкфурті. Проте розклад занять організований таким чином, що можна буде легко поєднувати їх відвідування.

 

Податися на навчання можуть випускники філологічних і літературних спеціальностей, які цікавляться міжнародним поширенням літератури.

 

«Через семінари, читання, лекції та стажування ви отримаєте цінну інформацію про різноманітні сфери роботи в книжковій індустрії. Вони також детально знайомляться з економічними, культурними та політичними аспектами Франкфуртської книжкової виставки», — йдеться на сайті виставки.

 

Експерти Франкфуртської книжкової виставки і їхні партнери з міжнародної книжкової індустрії викладатимуть сучасну романську літературу і її глобальне поширення, маркетинг, міжнародні книжкові ринки, видавничу справу і переклад. Студенти також розроблять і реалізують власні літературні проєкти.

 

«Я впевнений, що ми матимемо велику користь від контактів, створених зі студентами, від їхніх поглядів на Франкфуртській книжковій виставці, від їхніх мовних навичок і від їхнього інтересу до світової літератури», — зазначив директор книжкової виставки Юрген Боос.

 

Успішне завершення програми надасть студентам працювати у таких сферах: 

 

  • міжнародні книжкові ярмарки;
  • видавництва;
  • літературні агентства;
  • літературні будинки й інші літературні форуми;
  • культурна журналістика;
  • дослідження і викладання в галузі міжнародної літератури й культурології.

 

Детальніше про програму можна почитати на офіційному сайті.

 

Як повідомлялося, під час Франкфуртської книжкової виставки у церкві Святого Павла відбулася церемонія вручення Премії миру німецьких книгарів 2024 року Енн Епплбаум від Німецької асоціації видавців і книгорозповсюджувачів

 

Читайте також: Тобіас Фосс: Від 2022 на Франкфурському ярмарку не було стендів російських видавців