Дизайн

Для дизайнерів і ілюстраторів створили зразки стандартних договорів

23.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

В Україні започаткували проєкт «Узгода», що допоможе зафіксувати стандарти індустрії в галузі дизайну й підсилити українських креативників у питаннях прав інтелектуальної власності й договірних відносин. Про це Читомо повідомила координаторка проєкту Ольга Протасова.

Проєкт направлений на підсилення української креативної спільноти в галузі інтелектуальної власності і договірних відносин. В межах проєкту розробили зразки стандартних договорів і керівництво з їх використання.

 

Проєкт заснувала асоціація Design for Ukraine спільно з Українським національним офісом інтелектуальної власності та інновацій (ІР Офіс). Його реалізують за підтримки програми Британської Ради «Підтримка креативної економіки».

 

Як зазначають ініціатори проєкту, в Україні за всі роки незалежності не було спроб дослідити, як саме дизайнери та ілюстратори будують свої робочі процеси, а тим паче як відбувається процес перемовин і як оформлення договори. 

 

«Наша візія – це сильна й консолідована творча спільнота. Це дизайнери та ілюстратори, які надають якісний сервіс, до якого належить не лише класний дизайн та ілюстрація, а також чітке документальне оформлення: бізнес-сторона роботи не менш важлива, ніж творча. Ми хочемо бачити дизайнерів та ілюстраторів впевненими у своїх процесах і аргументах і сподіваємося, що спільні для всіх зразки договорів і пояснення, які надаються в керівництві, допомагатимуть їм (і їхнім замовникам також!) створювати потужні проєкти для спільної користі», – каже координаторка проєкту Ольга Протасова.

 

Зразки стандартних договорів розробили спеціалісти IP Офіс (Дмитро Дорошенко, Софія Моховікова, Максим Мельников) та Алла Смородина, експертка з права інтелектуальної власності, адвокатка, докторка філософії у галузі права, авторка монографії «Ліцензійний договір у цивільному праві України». Зразки містять побажання дизайнерів і ілюстраторів щодо таких питань як фіксація кількості раундів правок, домовленості щодо порядку оплати, домовленості щодо обсягу прав інтелектуальної власності, дозволів та заборон на використання творів та інших важливих положень.

 

Для того, щоб виявити потреби дизайнерів, організатори провели серію опитувань та інтерв’ю.

 

«Підтримка проєкту “Узгода” відображає ключову місію Британської Ради у сфері креативної економіки. Поєднуючи передовий досвід та локальне розуміння, ми сприяємо розвитку глобальної креативної економіки як рушія інклюзивного та сталого зростання. Цей проєкт надає українським дизайнерам та ілюстраторам необхідні інструменти для захисту їхніх прав і професійного розвитку. Стандартизовані договори та рекомендації щодо їхнього використання допоможуть креативникам впевненіше вести переговори та будувати справедливі партнерські відносини. Таким чином ми не лише підтримуємо окремих митців, але й сприяємо зміцненню креативних індустрій України загалом, що є важливим кроком до її інтеграції в глобальну креативну економіку»,– прокоментувала Люся Зоря, керівниця мистецької програми Британської Ради в Україні. 

 

Британська Рада – міжнародна організація Сполученого Королівства, яка прагне поглиблювати культурні зв’язки та розширювати освітні можливості.

 

Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій (IP Офіс) – державна організація, мета якої надавати всеохопну підтримку учасникам креативних індустрій у питаннях, пов’язаних із правами інтелектуальної власності.

 

Зразки договорів можна завантажити за посиланням

 

Як повідомлялося, серія постерів Kyiv Posters стала частиною архіву швейцарського музею дизайну.

 

Читайте також: Шрифтові реформи й підтримка українців — чим здивував Фестиваль дизайну Східної Європи

 

Зображення надані Ольгою Протасовою.