Google

Google присвятив дудл пам’яткам писемності Київської Русі, «забувши» про Україну

26.07.2021

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Російська версія сайту-пошуковика Google присвятила 26 липня сімдесятій річниці виявлення археологами берестяних грамот, що стали одним з доказів писемності населення Київської Русі.

26 липня 1951 радянська археологічна експедиція під керівництвом Артемія Арциховського у Великому Новгороді (Росія) розкопала перший древній рукопис берестяної деревини – середньовічний лист із написом давньоруського тексту.

 

«Сьогоднішній дудл відзначає 70-ту річницю цього великого відкриття, яке ознаменувало новий розділ в російському мовознавчому дослідженні та пролило нове світло на повсякденне життя русів у середні віки», − пояснили на блозі та у ютуб-відео до дудла.

Так, у супровідному тексті до дудла Русь позиціонують як нинішню Росію, де «береста була найнадійнішим матеріалом для спілкування серед мешканців середньовічних міст». Дудл доступний інтернет-користувачам з Росії.

 

«Ця знахідка виявилася лише верхівкою айсберга, оскільки з тих часів по всій Росії було виявлено понад 1000 рукописів − деякі ще з XI століття. Сьогодні за оцінками експертів під російською землею залишаються десятки тисяч творів берести», − стверджують творці дудла.

 

Разом з тим, відомо, що у 1988-1989 роках в селі Звенигород Львівської області під час археологічних досліджень також знаходили берестяні грамоти. Зараз їх зберігають у Центральному державному історичному архіві у Львові. Минулого року Державна архівна служба України оцифрувала і оприлюднила їх.

Крім того, берестяні грамоти під час розкопок знаходили у 2008 році в Буському районі Львівської області та у 2018 році в Києві, відомо про такі знахідки й на території Білорусі, де у 2008 році присвятили поштову марку.

Малу присутність берестяних грамот на території України окремі історики пояснювали тим, що березова кора як матеріал для письма не набула на цих теренах такого поширення, як у північних регіонах Русі. Однак неодноразові знахідки бронзових і кістяних знарядь для писання на бересті переконливо спростовували ці припущення. Чи не єдиним поясненням невиявлення на території України берестяних документів вважають особливостями ґрунтів, які через високий рівень аерації перешкоджають збереженню і консервації присутніх у їхніх культурних шарах таких артефактів.

 

Дудл − логотип сайту-пошуковика Google, стилізований в честь якого-небудь свята або події. Дудли можуть бути як статичними, так і з відео, анімацією чи грою. Розробленням логотипів займається група працівників корпорації Google. На електронну пошту proposals@google.com щодня надходять пропозиції щодо наступної тематики.

 

Нагадаємо, у квітні один з дудлів присвятили Йогану Ґутенберґу.

 

Читайте також: Історії без страждань не буває: як на території України виникла державність