втрати

Помер онук Івана Франка, громадський діяч Роланд Франко

11.08.2021

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

11 серпня на 90-му році життя помер Роланд Франко. Про це повідомили на сайті Міжнародного фонду Івана Франка.

Його поховають 13 серпня, на Байковому кладовищі у Києві у родинній могилі.

 

З 12:00 до 13:30 відбудеться церемонія прощання в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка (бульвар Тараса Шевченка, 14). О 14:00 − заупокійна панахида у церкві Святого Миколая Мирликійського на Аскольдовій Могилі (Паркова дорога, 1). О 15:00 − похорон на Байковому кладовищі (вулиця Байкова, 6).

 

Роланд Франко − кандидат технічних наук, дипломат, Голова правління Міжнародного фонду Івана Франка, популяризатор творчості письменника. Він народився у 1932 році у Львові. Батько, Тарас Франко − син Івана Франка, мати − Катерина Франко. При хрещенні отримав подвійне ім’я — Роланд-Олександр. Роланд Франко був останнім прямим онуком Івана Франка.

 

Навчався на нафтовому факультеті Львівського політехнічного інституту, а по переїзді до Києва в 1950 році − на гірничому факультеті Київського політехнічного інституту. На початку 1950-х років Роланда Франка запідозрили (разом з колишніми однокласниками) у створенні підпільної націоналістичної організації, після чого його двічі викликали в МДБ. Від арешту й ув’язнення його врятувало дідове прізвище.

 

Близько тридцяти років пропрацював на різних посадах у науково-технічних установах УРСР. Автор близько 50 праць у галузі автоматичного регулювання та приладобудування.

 

У 1993−1996 роках на запрошення Міністерства закордонних справ України працював радником з питань науки в Посольстві України у Великій Британії. Завдяки клопотанням Роланда Франка 1996 році Україна отримала від Британського міністерства закордонних справ науково-дослідну станцію «Фарадей» (нині станція «Академік Вернадський») в Антарктиці.

 

У 1997 році став заступником Голови правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини імені Олеся Гончара, з 2012 — виконувач обов’язків голови Фонду.

 

З 2015 року − голова правління Міжнародного фонду Івана Франка, де заснував Міжнародну премію імені Івана Франка. Її присуджують за вагомі здобутки та заслуги науковців у галузі україністики та соціально-гуманітарних наук.

 

Нагадаємо, минулого тижня помер письменник-гуморист і ексредактор журналу «Перець» Михайло Прудник. Нещодавно на 69-му році життя у Києві помер літературознавець Володимир Моренець.