Асоціація видавців

В Україні зростають ціни на матеріали для виготовлення книжок, – видавці

19.11.2021

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Цього року поступово зростає ціна на матеріали для книжок, що триватиме й у 2022 році. Про це під час прес-конференції розповів генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов.

За його словами, на початку цього року картон коштував 18 тисяч гривень за тонну, зараз – 28, наступного року прогнозується 35-40 тисяч. Ціна офсетного паперу була 27 тисяч, зараз 42, у 2022-ому вартуватиме, як мінімум, 50 тисяч.

Видавець спрогнозував можливі наслідки таких змін:

 

«Отже, матеріали вже здорожчали на 40-50 %, а наступного року, очікується збільшення ціни вдвічі. Це, звичайно, вплине на роздрібну ціну книжок, вплине на попит. І зважаючи на ситуацію, коли закриваються книгарні, закриваються місця фізичного доступу до книги, наступить повний колапс».

 

Як відомо, з квітня цього року діє заборона на ввезення паперу із Росії. Відтак, генеральний директор видавництва «Філіо» Олександр Красовицький додав:

 

«Україна історично не призначена для виробництва паперу. Але я не впевнений, що відмінивши зараз це ембарго, весь папір одразу хлине на український ринок, адже його у Росії вже розкупили інші країни».

 

Додамо, виробники паперу хочуть змінити умови заборони імпорту паперової продукції з Росії. Нещодавно президент Української асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін повідомив, що здорожчання паперу вже впливає на зростання цін на книжки в Україні.