Анна Франк

Історики встановили, хто міг здати Анну Франк та її родину нацистам

18.01.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Команда з істориків, експертів та колишнього агента ФБР, яка протягом шести років займалася розслідуванням, встановила, що Арнольд ван ден Берг, єврейський діяч в Амстердамі, імовірно, «здав» родину Франків, щоб врятувати власну сім’ю. Про це повідомило канадське інформагентство CBS News. 

 

Ван ден Берг був членом Єврейської ради Амстердама, органу, змушеного проводити нацистську політику в єврейських районах. У 1943 році його розформували, а членів відправили до концтаборів. Попри це, Арнольд ван ден Берг залишився в Амстердамі. Команда дослідників припустила, що член Єврейської ради надавав нацистам цінну інформацію.

 

«Коли ван ден Берг втратив усі свої засоби захисту, які звільняли його від необхідності ходити в табори, він повинен був надати щось цінне нацистам, з якими він мав контакти, щоб дозволити йому та його дружині залишатися в безпеці», — повідомив CBS News колишній агент ФБР Вінс Панкоке. 

 

Дослідники стверджують, що їм складно було змиритися з відкриттям про те, що, імовірно, зрадником Франків був інший єврей. Крім того, вони знайшли докази, які свідчать, що Отто Франк, батько Анни, міг сам знати про роль ван ден Берга у їхньому розкритті, але тримати її в таємниці. У файлах попереднього слідчого дослідники знайшли копію анонімної записки, надісланої Отто Франку, в якій Арнольда ван ден Берга ідентифікували як зрадника. 

 

«Ми повинні мати на увазі, що той факт, що [ван ден Берг] був євреєм, означав, що нацисти поставили його в безвихідне становище, коли він мав зробити щось, щоб врятувати своє життя», — зазначив Вінс Панкоке.

 

Водночас це припущення підтримали не всі дослідники історії Голокосту. Почесний професор дослідження Голокосту та геноциду в Амстердамському університеті Йоганнес Хоувінк Тен Кейт сказав, що якби існували списки євреїв, які переховуються, вони б з’явилися раніше. Він сказав слідчим: «З гучними звинуваченнями потрібні ще й вагомі докази».

 

Анна Франк (1929-1945) — єврейська дівчинка-підліток. Її сім’я втекла від нацистського режиму в 1933 році з Німеччини до Амстердама. Під час Другої світової війни протягом 25 місяців сім’я переховувалася, після виявлення їх відправили до концтаборів, де Анна загинула. Упродовж всього часу перебування у сховищі Анна вела щоденник, який став згодом всесвітньо відомим.

 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вийшов трейлер анімаційного фільму за мотивами щоденника Анни Франк, а у видавництві «Видавництво» надрукували графічну адаптацію всесвітньовідомих спогадів. 

 

Читайте також: Як змінити світ у юному віці: історії Луї Брайля, Анни Франк та Марлі Діас