графічний репортаж

В Україні створили комікс про суспільну стигматизацію жертв сексуального насильства

19.01.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Створили комікс «Сама винувата. Історія дівчини, у зґвалтування якої ніхто не повірив», що розповідає про історію дівчини, яку зґвалтував на випускному шкільний хореограф. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомила авторка матеріалу для коміксу Марія Бліндюк.

 

Влітку на шкільному випускному у Кривому Розі вчитель зґвалтував випускницю. У райвідділку їй запропонували помиритися з насильником і зіграти з ним весілля, а однокласники звинуватили дівчину в бажанні хайпанути, повідомляє медіа «Заборона». Наразі розслідування триває пів року, але чоловіку, на якого вказала дівчина, не вручили підозру, а справу кілька разів намагалися закрити. 

 

Над графічним репортажем, що має на меті розповісти про цей випадок та привернути до нього увагу, працювали авторка Марія Бліндюк, редактори Самуїл Проскуряков, Олександр Дьомін та художниця Анна Коваль.

 

«Єдина причина, чому дівчина погодилася пройти цей шлях і розповісти свою історію, — вона хотіла довести, що про насильство мовчати не можна. Цей комікс показує наслідки зґвалтування. Емоції та страхи жертви, які так хочуть приховати. Те, що пропонують забути, як страшний сон. Тільки от цей сон не закінчується, а повертається до неї знову і знову в кошмарах», — повідомила у своєму дописі Марія Бліндюк.

В коментарі Читомо вона розповіла про історію створення мальопису:  «До мене звернувся Inker із пропозицією поговорити з жертвою, її мамою, адвокаткою та директором ліцею — та зробити на основі інтерв’ю та попередньо опублікованих матеріалів синопсис, який стане сценарієм до коміксу. Я погодилася, тому що це історія, якій зараз необхідно якомога більше розголосу. Окрім цього, мені подобається комікс як медіум. Він легше сприймається, ніж самостійний текст. Але поєднанням візуалу та тексту можна передати складні, страшні історії. Наприклад, та ж Маржан Сатрапі в коміксі розповідає про війну в Ірані, Джо Сакко — про Палестину, Арт Шпіґельман — про Голокост. Я вірю, що комікс про історію зґвалтування на шкільному випускному зможе побачити та сприйняти більше людей, ніж великий журналістський матеріал, хоча обидва можуть бути якісно зроблені».

 

Марія Бліндюк також розповіла про досвід під час збору інформації для майбутнього коміксу: «Найскладніше почути від жертви зґвалтування те, що вона відчуває емоційно та психологічно після пережитого. Її зневіра в людях через те, що однокласники й однокласниці її не підтримали й зацькували. Зневіра в системі, яка теж відразу поставилася до її свідчень зі скепсисом і зневагою. Коли читаєш про це в тексті, героїню не бачиш. А тут перед тобою сидить дитина, в якої весь світ руйнується. Треба було нагадувати собі, що я тут в ролі журналістки. Знову ж, в цьому сила візуальності коміксу — ми бачимо, що жертвою сексуального насильства стала неповнолітня підлітка, в якої є емоції».

Авторка коміксу повідомляє, що дівчині знайшли терапевтку, з якою вона пройшла курс лікування, та адвокатку, яка намагається усунути від справи некомпетентного слідчого та стежить, щоби справу не «зам‘яли». «Спершу люди активно надсилали фінансову допомогу родині дівчини, але гроші вже закінчилися. Адвокатка оплачується не гонораром, а за тиждень її роботи. Тому навіть якщо нова хвиля поширення допоможе зібрати гроші на адвокатку — це вже суттєва допомога», — повідомляє вона.

 

Якщо ви хочете допомогти дівчині, чия історія лягла в основу коміксу, оплатити послуги адвокатки та психологічну допомогу, інформацію про те, як це можна зробити, шукайте тут і тут. Переглянути повну українськомовну версію коміксу можна тут.

 

Нагадаємо, нещодавно Читомо розповідало про комікси «Звуки миру» Світлани Тараторіної та Сергія Чудакорова, в якому ідеться про історії дітей з прифронтових територій та проживаннями ними травм, та «Розквашене яблуко» Єжи Шилака з ілюстраціями Йоанни Карпович, в центрі уваги якого тема домашнього насильства.

 

Джерела: Reporters, Заборона