культурна спадщина

За час повномасштабної війни російські окупанти пошкодили 12 музеїв

02.04.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Станом на 31 березня Міністерство культури та інформаційної політики зафіксувало 135 злочинів проти культурної спадщини в Україні. Про це повідомили на сайті МКІП.

 

Найбільших пошкоджень зазнали релігійні споруди: російські війська завдали збитків 59 спорудам, серед яких православні храми УПЦ та московського патріархату, протестантські молитовні будинки, ісламські мечеті, юдейські синагоги.

 

Загалом внаслідок обстрілів окупантів руйнацій та пошкоджень зазнали 58 об’єктів культурної спадщини. П’ять серед них — пам’ятки національного значення. 

 

Постраждали 25 цінних об’єктів історичної забудови – старовинних будівель другої половини ХІХ – початку XX століть, 10 пам’ятників – меморіальних стел або скульптур, пов’язаних з історичними подіями.

 

Окупанти пошкодили 12 музеїв та історико-архітектурних заповідників, 6 театрів та кінотеатрів, 5 бібліотек.

 

Деякі зі зруйнованих чи пошкоджених культурних об’єктів: будівля краєзнавчого музею в с. Іванків на Київщині, будівлі Донецького академічного обласного драматичного театру в Маріуполі, Маріупольського художнього музею імені Архипа Куїнджі, а також краєзнавчого музею в Охтирці на Сумщині, обеліск-менора меморіалу жертв Голокосту у Дробицькому яру та інші.

 

 

«Список знищеної та пошкодженої російськими окупантами української культурної спадщини чималий. За всі ці безчинства окупанти мають відповісти. Ми закликаємо українців і надалі допомагати фіксувати злочини росіян на національній платформі. Всю інформацію використають як доказову базу щодо злочинів рф», — зазначив Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики.

 

Як повідомлялося, за даними культурного агентства ООН, щонайменше 53 об’єкти культурної спадщини в Україні пошкоджені або частково зруйновані. Через збитки для української культури Український культурний фонд закликає виключити рф зі складу ЮНЕСКО.

 

Чільне фото: the Village