Гельсінкі

У Фінляндії презентували книжку про фінську подорож Олександра Богомазова

05.10.2023

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

У центральній бібліотеці Гельсінкі Ооді відбулася презентація книжки української журналістки Наталі Терамае «Богомазов у Фінляндії» про подорож художника до Фінляндії. Про це Читомо повідомила авторка книжки.

«У 1911-му газета “Киевская мысль” відрядила Олександра Богомазова у мистецьку подорож Фінляндією, результатом чого стали “Фінський цикл” робіт та кілька публікацій у пресі. Через художні роботи, листи, родинні спогади, а також власні поїздки та консультації із місцевими істориками та мистецтвознавцями журналістка Наталія Терамае реконструює фінську подорож Богомазова», — ідеться в анотації до видання.
В Україні книжку видало видавництво «Родовід».

 

«Я хочу, щоби ми бачили в полотнах, акварелях і графіці мистця не абстрактну північ, а конкретні місця, з конкретною історією та колоритом. Щоби чули звуки Фінляндії — шум порогів у Іматрі, плюскіт хвиль Сайми, шум сосен у Пункагар’ю та дзвін біля середньовічної фортеці Олавінлінна. Я бажаю, щоби подорожуючи світом, ми слідували маршрутами, що окреслені нашими великими. І дивилися на світ через ними створені образи та асоціації. Я також бажаю відновити ці загублені ниточки зв’язків між Фінляндією та Україною», — розповіла Терамае.

 

В ексклюзивному коментарі Читомо вона зазначила, що її подорож місцями відвідин Бомогазова тривала влітку 2021 року. «Треба було вжитися в ритм і настрій Богомазова, щоби відчути, як він сприймав країну і людей. А настрій його залежав від погоди, а ще більше — від інтенсивності листування з нареченою Вандою Монастирською: коли Ванда не відписувала, Олександра все навколо дратувало і навпаки. Узагалі, Богомазов бачив Фінляндію дуже романтично: це видно з листів-щоденників, він захоплюється місцевими замками й уявляє їхню середньовічну історію. Я відвідала 4 міста: Іматру, Лаппеенранту, Пункагар’ю і Савонлінну, але не потрапила у Виборг, що нині на території рф, зі зрозумілих причин», — зазначила журналістка.

 

За її словами, у книжці йдеться не тільки про Богомазова у Фінляндії, а й про фінську історію, національний рух і сучасне життя. Фінський перекладач Ееро Балк планує перекласти видання на фінську мову, наразі триває пошук видавництва. Щоб видати книжку, потрібно зробити мистецьку виставку українського авангарду, до якої приурочити вихід «Богомазова у Фінляндії». «Тут дуже потрібно отримати підтримку українських державних інституцій, оскільки це робота в полі деколонізаційної політики», — додає Терамае.

 

У презентації книжки взяли участь дизайнерка і фотографиня Катерина Лесів, що зараз на резиденції у Гельсінкі, і Лукас Стасевський, українсько-фінський віолончеліст і кінорежисер. Авдиторія складалася як з українців, так і з фінів, серед яких фінський посол в Україні 2007-11 Крістер Міхельссон.

 

 

Авторка дослідження також зазначила, що Товариство українців у Фінляндії веде кілька гуманітарних проєктів: закупівлю медикаментів, медичного обладнання, транспортних засобів. Кошти з продажу книжки підуть на один з них.

 

Олександр Богомазов — український графік, живописець, педагог, теоретик мистецтва. Був чільним представником українського й світового авангарду.

 

Як повідомлялося, у фінському видавництві Tammi вийшла друком книжка журналіста Сергія Руденка «Бій за Київ».

 

Читайте також: Чому публічна бібліотека Ооді стала найкращою у світі

 

Зображення: rodovid.net, Ксенія Павлова/Ukrainalaisten yhdistys Suomessa