Видавництво з Таїланду отримало премію Prix Voltaire 2022

14.12.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Тайське видавництво Same Sky отримало премію Prix Voltaire 2022 Міжнародної асоціації видавців (IPA). Про це оголосили під час гала-вечора на 33 Міжнародному конгресі видавців, що нещодавно відбувся у Джакарті (Індонезія).

 

Видавництво Same Sky було засноване в Бангкоку у 2002 році трьома колишніми студентами-активістами. Воно спеціалізується на виданні наукових журналів, книги з соціальних і гуманітарних наук. 2008 року сайт видавництва було заблоковано через звинувачення Same Sky у «образі величності». Під цим розуміється дифамація, наклеп, погрози королю, королеві, спадкоємцям чи регенту королівства Таїланд. У жовтні 2020 року після масових протестів у країні проти уряду прем’єр-міністра Праюта Чан-Оча поліція конфіскувала у Same Sky примірники деяких книжок і журналів.

Prix Voltaire Міжнародної асоціації видавців отримав один із співзасновників Same Sky, адже виконавчий директор видавництва не зміг виїхати за кордон через переслідування владою та звинувачення у заколоті.

 

«Видавництво Same Sky є чудовим прикладом того, як видавець демонструє свою хоробрість, протистоячи залякуванням і продовжуючи публікувати твори, у які він вірить», – зазначив Крістенн Ейнарссон, голова комітету IPA зі свободи публікацій.

 

Премія Prix Voltaire щороку відзначає видатні здобутки видавців по всьому світу у боротьбі за свободу слова.

 

Нагадаємо, видавництво з Венесуели отримало Міжнародну премію за свободу публікацій

 

Читайте також: Три стратегії українських видавництв під час блекаутів