психологія

Спартак Суббота випустив відео зі спростуванням «фейків» про себе

10.05.2023

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Колишній співведучий YouTube-шоу «Подкаст терапія» й автор книжки «Припини це. Як розпізнати насильство та протидіяти йому» Спартак Суббота випустив відео, в якому спростовує інформацію, подану раніше в розслідуванні психолога Іллі Полудьонного.

 

Нагадаємо, розслідування ставило під сумнів навчання Субботи у Франції, у ньому зазначалось, що Суббота не є акредитованим спеціалістом і не є членом Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії (КПТ), як блогер заявляв раніше. Також наводились інші приклади фальсифікації Спартаком Субботою його біографії.

 

 

Від початку скандалу минув майже місяць – і Суббота оприлюднив відео з, начебто, спростуванням інформації, поданої у розслідуванні Іллі Полудьонного.

 

«Відео, на яке так довго очікували. – йдеться на YouTube-каналі Субботи. – За 8 хвилин покажу на реальному прикладі, як вміння користуватися відкритими даними, критичне мислення та базові навички Homo sapiens дозволяють зекономити 7 місяців життя».

 

У відео Спартак Суббота тримає в руках документи, що нагадують дипломи. Щоб глядачі могли краще розібрати їхній зміст, дипломи додатково вивели на екран.

 

Суббота показав диплом «магістра» в Університеті Ніцци, а також документ, що нібито підтверджує його нострифікацію Міністерством освіти України.

 

Суббота також продемонстрував стос дипломів про проходження програм з когнітивно-поведінкової терапії. Підтвердив, що не є членом Асоціації когнітивно-поведінкових терапевтів України, бо відмовився платити членські внески. Але зауважив, що є членом міжнародних об’єднань, наприклад, громадської організації The Academy of Cognitive & Behavioral Therapies.

 

Щодо звинувачень у співпраці з ОПЗЖ Суббота заявив: «Я не розумію, чому я мушу коментувати цю маячню, оскільки самі “викривачі” не надали жодних документальних підтверджень того, що я з ними співпрацював».

 

Спартак Субота сказав, що розслідування Іллі Полудьонного, опубліковане у медіа «Свідомі», містить маніпуляції та підміну понять.

 

Читайте також: За межами кола, обведеного крейдою