журналісти

Оголосили переможця премії імені Георгія Ґонґадзе-2023

21.05.2023

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

 Премію імені Георгія Ґонґадзе для українських журналістів та журналісток у 2023 році отримав журналіст, письменник, ведучий, засновник проєкту The Ukraїner Богдан Логвиненко. Про це стало відомо з церемонії нагородження лавреата.

Як зазначають на сайті премії, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну The Ukraїner перезапустив всі свої канали комунікації, що почали мовити про війну росії проти України для української та закордонної авдиторії. Одним із найважливіших пріоритетів для Ukraїner стали оповіді про незламність українців, розказані різними мовами на різних платформах. Богдан Логвиненко є співавтором документального проєкту та книги «Деокупація» про опір людей на деокупованих територіях України.

 

Керівниця мовлення «Голосу Америки» у Східній Європі і членкиня Капітули Премії Мирослава Ґонґадзе зазначила: Богдан Логвиненко доклався до збереження української ідентичності. З 2016-го року він їздив по Україні й розповідав українцям про їхню красу, силу, таланти. У час, коли ми мало віримо в себе — це дуже важливо

 

 

«До появи Ukraïner я почував себе у меншості. Людиною, яка намагається зсередини змінити журналістську етику, розповідати про внутрішню корупцію. Це премія на честь журналіста, який також відчував себе у меншості серед колег, які за інерцією совєтської пропаганди служили своїм власникам, політикам, правлячим партіям. Безкомпромісність у питаннях співпраці з ворогом, російським колоніалізмом, української ідентичності — це те, що ми отримали у спадок від Георгія Ґонґадзе. Премія — це кредит довіри й відповідальність за цей спадок», — зазначив Логвиненко на церемонії вручення.

 

Окрім Богдана Логвиненка, фіналістами премії за 2023 рік стали воєнний кореспондент Андрій Дубчак та редактор «Європейської правди» Сергій Сидоренко.

 

Під час церемонії вшанували українських журналістів, які загинули унаслідок російської агресії: після 24 лютого 2022 року загинуло 58 українських та іноземних медійників.

 

Премія імені Георгія Ґонґадзе – нагорода для незалежних журналістів, заснована 2019 року Українським ПЕН у партнерстві з Асоціацією випускників Києво-Могилянської Бізнес-Школи, Києво-Могилянською Бізнес-Школою та виданням «Українська правда». Премію вручають раз на рік 21 травня – у день народження журналіста Георгія Ґонґадзе.

 

Лавреат Премії імені Георгія Ґонґадзе визначається Капітулою, яка складається з 9 осіб.

 

До Капітули Премії імені Георгія Ґонґадзе 2023 року ввійшли:

 

  • дружина Георгія Ґонґадзе, журналістка, керівниця мовлення «Голосу Америки» у Східній Європі Мирослава Ґонґадзе;
  • президент Українського ПЕН, філософ, письменник і журналіст Володимир Єрмоленко;
  • журналістка, співзасновниця видання «Українська правда» Олена Притула;
  • декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук,;
  • меценатка Премії Ґонґадзе Оксана Просоленко;
  • лавреати Премії Ґонґадзе-2022 Євген Малолєтка і Мстислав Чернов;
  • лавреатка Премії Ґонґадзе-2021 Мирослава Барчук;
  • лавреат Премії Ґонґадзе-2020 Павло Казарін, журналіст і медіаменеджер Зураб Аласанія.

 

Як відомо, 2022 року лавреатами премії стали журналісти Мстислав Чернов і Євген Малолєтка, 2021 переможницею стала Мирослава Барчук. У 2020 році — Павло Казарін, у 2019 — Вахтанг Кіпіані.

 

Фото: Валентина Науменко

Чільне зображення: gongadzeprize.com.ua