ЛГБТІК+

Книгарні «Збірка» погрожують через презентацію книжки з історіями квір-українців

08.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Незалежній книгарні іноземної й української нонфікшн-літератури «Збірка» погрожують після анонсу презентації фотокнижки з історіями квір-українцями Fragile As Glass («Крихкі, як скло»). Про це повідомила власниця «Збірки» і колишня військова Наталка Кузьменко на фейсбук-сторінці книгарні.

Засновниця розповіла, що після анонсу презентації фотокниги, на яку запросили фотографку і двох квір-героїв видання, їй надіслали скриншоти з праворадикальних телеграм-каналів, у яких закликають прийти «поділитись своїми поглядами» і «(набити пики) подискутувати зі збоченцями».

 

«Громадяни країни, яку я захищала від ворога, погрожують мені та моєму бізнесу в моїй країні. Відкрито закликаючи до насилля. Якщо простіше – то набити морду. Мені дуже боляче, бо після добровільної боротьби із зовнішнім ворогом, мені доводиться боротись із ворогом всередині країни. І ворог цей – невігластво, неосвіченість та маніпулятивний інформаційний простір», — зазначила Наталка Кузьменко.

 

 

Також зауважила, що заява в поліції вже розглядається. Тому, попри погрози, власниця запрошує на презентацію фотокниги Fragile as Glass («Крихкі, як скло»).

 

«Одна з цілей книгарні “Збірка” — надати людям доступ до якісної літератури, аби розвивати критичне мислення та інтелектуальний рівень загалом. Я вперта і продовжу це робити. Проте мені потрібна ваша допомога та підтримка, бо разом – ми завжди краще та сильніше», — додала Кузьменко.

 

Наталка Кузьменко — літературознавиця, культурна журналістка, колишня військова. До повномасштабного вторгнення працювала в медіа, відповідала за нативну рекламу, була креативницею. У квітні 2022-го стала до лав Збройних сил України. У кінці 2023 року звільнилась за однією зі статей і вирішила відкрити книгарню за власні кошти, щоб «жити на повну».

 

Як повідомлялося, німецька фотографка Сітара Талія Амброзіо створила фотокнигу Fragile As Glass («Крихкі, як скло») з історіями квір-людей в Україні під час повномасштабної війни. Презентація відбудеться в книгарні «Збірка» 11 жовтня 2024 року.

 

Читайте також: «Збірка» на Золотих: незалежна книгарня з відібраним нонфікшном

 

Фото: книгарня «Збірка»