максим буткевич

Максим Буткевич передав президенту перелік поневолених журналістів і правозахисників

24.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з представниками громадських організацій, які працюють з темою захисту прав людини. 

На зустрічі були присутні представники 20 організацій, серед них і нещодавно звільнений з полону правозахисник, журналіст, співзасновник і член правління Центру прав людини Zmina, військовий Максим Буткевич.

 

Він розповів, що це вперше відбулося звільнення з тієї колонії на Луганщині, де він відбував покарання. Окрім Буткевича, там утримують ще 40 інших військовополонених, засуджених за сфабрикованими справами. За словами правозахисника, це свідчить про те, що «процес розморожений»: «Українці в російському полоні — як застиглі комахи в бурштині. Для них час зупинився, однак для всіх них важливо знати, що робиться усе можливе задля їхнього звільнення».

 

Буткевич закликав продовжувати визволення українських військовополонених і цивільних. Він передав Володимиру Зеленському підготовлений Zmina список із 30 ув’язнених журналістів.

 

«Сьогодні була зустріч із представниками нашого українського громадянського суспільства. Зокрема, був і Максим Буткевич — український правозахисник і воїн, якого нам нещодавно вдалося звільнити з російського полону. Детально обговорили План перемоги та нашу потребу в об’єднанні — у тому, щоб разом повертати справедливість для України, наближати мир і говорити з партнерами про все те, що може зробити Україну сильнішою. Ми розраховуємо на єдність у промоції рішення партнерів щодо запрошення України в НАТО. А також щодо розвитку нашої системи оборони. Треба більш активно закликати партнерів до рішучості в оборонній співпраці. І також маємо разом працювати над кроками, які дадуть Україні змогу швидше відновитись після цієї війни», — сказав президент.

 

Максим Буткевич — правозахисник, журналіст, співзасновник та член ГО «Громадське радіо». З початком повномасштабної війни поставив на паузу свою діяльність із допомоги біженцям, журналістську, гуманітарну, просвітницьку і правозахисну активність. Близько 10 років присвятив правозахисній діяльності. Зокрема, входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС. Був координатором проєкту «Без кордонів».

 

Став до лав української армії у березні 2022 року.

 

Як повідомлялося, Максима Буткевича звільнили з полону 18 жовтня 2024 року. В незаконному ув’язненні він перебував з червня 2022 року. У березні 2023 року так званий «Верховний суд» терористичного угруповування «лнр» засудив Максима Буткевича до 13 років ув’язнення. У лютому 2024 року правозахисника визнали політв’язнем на росії.

 

Джерело: Центр прав людини Zmina

Чільне фото: Офіс Президента