Український ПЕН закликав звільнити білоруського літературознавця Аляксандра Фядуту

21.04.2021

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Український ПЕН вимагає негайного звільнення білоруського літературознавця та політолога Аляксандра Фядуту та решти білоруських політв’язнів, а також забезпечення їх усією необхідною медичною та правовою допомогою. Про це йдеться в заяві Українського ПЕН.

 

«11 квітня в Москві зник Аляксандр Фядута, літературознавець, доктор наук Яґеллонського університету, спеціаліст із літератури XIX століття, а також – політолог і один із головних публічних критиків Аляксандра Лукашенки після виборів Президента Республіки Білорусь 2020 року», – зауважує ПЕН.

 

Як зазначається, 13 квітня Комітет державної безпеки Білорусі визнав затримання Фядути за статтею 108 Кримінально-процесуального кодексу «Затримання через безпосередньо виниклу підозру у скоєнні злочину», не назвавши ані злочину, у якому підозрюється Фядута, ані обставин його затримання, ані місця його теперішнього перебування.

 

Також 11 квітня в Москві зі свого готелю невідомими, що представилися співробітниками спецслужб, було викрадено Юрася Зянковіча, громадянина США, адвоката і колишнього регіонального лідера партії БНФ (Білоруський Народний Фронт), що перебуває в опозиції до чинної білоруської влади. Окрім того, 12 квітня було затримано Ригора Кастусьова, лідера партії БНФ. Зараз Юрась Зянковіч і Ригор Кастусьов перебувають у СІЗО КДБ Білорусі у Мінську.

 

«Це все дозволяє розглядати затримання Аляксандра Фядути як політично мотивоване переслідування, як частину політичних репресій чинної білоруської влади проти опонентів Аляксандра Лукашенки», – підкреслюється в заяві Українського ПЕН.

 

17 квітня КДБ Республіки Білорусь заявив про те, що затримані планували здійснити державний переворот у Республіці Білорусь і «за допомогою американських спецслужб» і «українських націоналістів» «фізично усунути» Аляксандра Лукашенку. Сам Лукашенка заявив, що замах планувався не лише на нього, а й на його дітей. Жодних переконливих доказів цих намірів надано не було.

 

«Це вже не перше ув’язнення Аляксандра Фядути. Під час виборів президента Республіки Білорусь 2010 року Аляксандр Фядута працював в штабі Уладзіміра Някляєва, опозиційного до влади кандидата. Після виборів він був заарештований і ув’язнений у СІЗО КДБ Республіки Білорусь. Тоді Amnesty International визнав його в’язнем сумління. Аляксандр Федута має давні проблеми зі здоров’ям: діабет і слабке серце. Попереднє ув’язнення стало складним випробуванням для нього.

 

Інакше ніж абсурдом і фальсифікацією у стилі 1930-х років назвати звинувачення на адресу Аляксандра Фядути в спробі державного перевороту і замаху на Аляксандра Лукашенку та його дітей неможливо», – наголосив ПЕН.

 

На захист Аляксандра Фядути вже стали Білоруський, Московський і Польський ПЕН-центри. Заяву Українскього ПЕН-центру підписали Андрій Курков, Сергій Плохій, Юрко Прохасько, Оксана Луцишина, Юрій Винничук та інші.

 

Нагадаємо, 24 лютого стартував медіапроєкт «Люди з порожніх стільців» (#EmptyChairPeople), присвячений письменникам і журналістам України та світу, яких переслідують через їхні політичні переконання. Проєкт реалізовують медіа «Читомо» та Український ПЕН за сприяння Національного фонду на підтримку демократії (NED).

 

Зокрема, у межах проєкту вийшов матеріал «Країну спакували в автозак»: білоруські письменники та журналісти-політв’язні.

 

Чільна: euroradio.fm