освіта

Донецький національний технічний університет переїхав до Луцька

24.04.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Через активізацію російських військових на Донеччині та обстріли населених пунктів окупантами Донецький національний технічний університет переїхав до Луцька. Про це розповів ректор університету Ярослав Ляшко. 

Ярослав Ляшко зазначає, що Донецький національний технічний університет вже не вперше у своїй історії вимушений переміщатися,  у 2014 році він переїхав з Донецька до Покровська, а тепер до Луцька. 

 

«Тепер ми працюємо на базі Луцького національного технічного університету. Нам виділили одне крило цілого корпусу. Тут розташовані всі наші адміністративні служби. У Луцьку на даний час знаходяться 70 співробітників нашого університету. Це ректорат, деканат, керівники відділів, бухгалтерія. Вони забезпечують життєдіяльність нашого навчального закладу. Багато викладачів також вже переїхали, але більша частина розкидані по різних містах України», розповідає ректор. 

 

Як й інші українські університети, Донецький теж безперервно веде навчальний процес у дистанційній формі. 

 

«Ми активно долучаємось до життя луцької громади. Ми поки що в стані планування. Головне — продовжувати функціонувати. Мене тішить, що на відміну від 2014 року, зараз всі керівні працівники вже тут і готові працювати. Тоді це все було складнішим. Взагалі ми пережили вже багато всього. Війну на Донбасі, карантин. Нам вже нічого не страшно. Ми готові працювати в будь-якому режимі», додає Ляшко. 

 

Крім того, університет бере участь у волонтерської діяльності, а деякі викладачі у лавах ЗСУ.

 

Також ректор університету вважає, що вступні кампанія 2022 буде складною для всієї України: «Адже зараз багато дітей за кордоном. Ті країни, де вони, будуть намагатися залишити у себе нашу талановиту молодь, пропонуючи хороші умови для вступу. Програми пільг будуть розширюватися 100%».

 

А для вищих навчальних закладів, які були переміщені це теж складний виклик. Адже вони втратили той контингент студентів, яких мали раніше і потрібно працювати над довірою у новому регіоні.

 

Нагадаємо, в Україні евакуювали принаймні 4 університети. Це Маріупольський державний університет, Харківський біотехнологічний університет, Чернігівська політехніка та Луганський державний медичний університет. 

 

Як відомо, від початку повномасштабного вторгнення окупанти завдали збитків понад тисячі закладів освіти на понад 5 мільярдів доларів.

 

Джерело: Громадське радіо