війна

90% російськомовних українців стверджують, що їх не утискають через мову – опитування

27.05.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

90% російськомовних українців не відчувають дискримінації через мову, якою користуються в Україні. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) щодо сприйняття населенням наративів російської пропаганди.

Не менше 85% громадян вважають, що в Україні немає утисків російськомовного населення. Серед них – 85% етнічних росіян і 90% російськомовних мешканців України.

 

Абсолютна більшість опитаних, 97%  погодилися з  твердженням, що Україна має власну тривалу історію становлення та державності, а не є «штучним» витвором радянської влади.

 

85% респондентів вважають, західні держави не хотіли й не провокували Україну на війну проти Росії. А серед тих, хто не вірить у заяви про «нацистів» у владі України – 89% опитаних.

 

Водночас 94% опитаних погодилися, що війна почалася через прагнення Росії підкорити Україну, а не через справедливі претензії. Ще більше, 96% підтримали тезу, що російська армія є винною у руйнації цивільної інфраструктури й появі жертв серед мирного населення, а 89% вважають, що росія робить це навмисно.

 

Детальніше з результатами дослідження можна ознайомитись за посиланням.

 

Дослідження проходило 19-24 травня методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 2009 респондентів у віці 18 років і старше, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

 

Нагадаємо, що відповідно до опитування соціологічною групою «Рейтинг», 83% українців вважають, що українська мова повинна бути єдиною державною в Україні.

 

Як відомо, у 2021 році рідною українську мову вважали 78% українців.