лгбт-література

У рф хочуть вилучати з книгарень видання із «пропагандою нетрадиційних стосунків»

26.08.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Російській книжковій спілці запропонували розглянути виключення книжок, «що містять пропаганду нетрадиційних сексуальних стосунків», із продажу. Це запропонував російський державний регулятор «роскомнагляд».

«Роскомнагляд звернувся до російської книжкової спілки з проханням розглянути унеможливлення поширення подібної літератури в межах саморегулювання книжкової галузі»,— розповіли у спілці.

 

Як наголосили в роскомнагляді, поширення «пропаганди девіантних відносин у будь-якому вигляді не відповідає традиційним цінностям російського суспільства і становить небезпеку не тільки для неповнолітніх, але і для всього суспільства». Нині у росії заборонене поширення «пропаганди ЛГБТ» серед неповнолітніх, але квір-матеріали, зокрема книжки, залишаються доступними.

 

Під заборону зокрема може потрапити популярні в росії книжки в жанрі young-edalt,  оскільки закон про поширення «пропаганди ЛГБТ» серед неповнолітніх вже діє.

 

«Для припинення подальшої популяризації нетрадиційних сексуальних стосунків у росії необхідно внести відповідні зміни до законодавства. Раніше проєкт таких змін обговорювався на засіданні громадської ради при роскомнагляді. Наразі законопроєкт внесений до державної думи», — додали у Роскомнагляді.

 

Закон про заборону пропаганди «нетрадиційних сексуальних стосунків» діє у росії з червня 2013 року. За його порушення фізична особа може отримати штраф від 4-х до 5-ти тисяч рублів, посадова особа — від 40 до 50 тисяч рублів, юридична особа – від 800 тисяч до мільйона рублів.

 

Нагадаємо, що Держдума росії ухвалила закон про «фейки», який передбачає від 10 до 15 років ув’язнення за поширення неправдивої, на думку влади РФ, інформації. 

Читайте також: Мій загнаний і ніжний звір: ЛГБТ-герої в сучасній українській літературі

 

Чільне фото: Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images