IBBY

Росіянка Архіпова не очолюватиме премію Андерсена у 2024 році

10.01.2023

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги IBBY оголосила, що російська ілюстраторка Анастасія Архіпова більше не буде головою журі премії Ганса Крістіана Андерсена. Про це ідеться у пресрелізі на сайті премії.

«Анастасія Архіпова була обрана головою журі Андерсена 2024 року під час 38-ї Генеральної асамблеї конгресу IBBY, що проходить раз на два роки в Малайзії, у вересні 2022 року демократичним шляхом в присутності 42 представників національних секцій IBBY. Не було жодної опозиції щодо її висунення, і жодних заперечень не висували під час її обрання. Проте вона уважно ставиться до сприйняття зовнішнього світу. Таким чином, оскільки Архіпова усвідомлює важливість роботи IBBY та її авторитет у світі, вона подала заяву про відставку з посади голови журі премії Ганса Крістіана Андерсена», — заявила Сильвія Варделл, президентка IBBY.

 

У пресрелізі також ідеться про те, що IBBY «рішуче та однозначно» засуджує військову агресію росії проти України та «підтримує Українську національну секцію IBBY в усьому світі», і зробила дві заяви, що свідчать про це.

 

«Спільнота IBBY базується на довірі між членами та на глибокому переконанні, що  про них не слід судити на підставі їхньої національності або дій уряду. За останні 70 років члени IBBY з усього світу працювали для досягнення спільних цілей попри політичні перешкоди, фінансові кризи чи лють природи. Ми продовжуємо дотримуватися принципів IBBY і дотримуємося відданої справи об’єднання книжок і дітей незалежно від країни, уряду чи громадянства», — додала Варделл.

 

Колишня виконавча директорка IBBY Ліз Пейдж стане тимчасовою головою премії у 2024 році замість Анастасії Архипової.

 

Премія Ганса Крістіана Андерсена заснована 1956-го. Її що два роки вручає організація IBBY International письменникам та ілюстраторам за видатний внесок у дитячу літературу.

 

Склад виконавчого комітету премії на 2022-2024 роки оголосили у вересні 2022 року. Окрім Архіпової, у почесні списки творців дитячої літератури потрапили три російські письменники та письменниці. До складу виконкому також увійшов Денис Бєзносов, заступник директора у Російській державній дитячій бібліотеці.

 

Нагадаємо, через Анастасію Архіпову на чолі журі премії Ганса Крістіана Андерсена королева Данії Марґрете ІІ відмовилася від патронату над нею. Низка локальних представництв IBBY, зокрема Швеції, Норвегії, Фінляндії, Литви, Латвії, Естонії, Бельгії, Молдови та України також висунули вимогу відставки новопризначеної голови журі премії Андерсена.

 

Читайте також: Російський вплив на IBBY: чи довіряти «Нобелівці» дитліту?

 

Чільне фото: rgbd.ru