вільнюс-2023

Відкрився Вільнюський книжковий ярмарок

23.02.2023

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Розпочався 23-ій Міжнародний Вільнюський книжковий ярмарок. Про це повідомили кореспонденти Читомо Вікторія Фещук й Олександр Мимрук.

23-ій Міжнародний Вільнюський книжковий ярмарок триває 4 дні, з 23 по 26 лютого у виставковому та конгрес-центрі Litexpo. Проведення припадає на річницю повномасштабного російського вторгнення в Україну, через що велика кількість подій присвячена Україні.

 

Зокрема відбудуться воркшоп для українських дітей, поетичні читання за участі литовських й українських поетів і поеток, документальний кіноперформанс з України, дискусія «Сила людей, об’єднаних книгами. Про солідарність українських і литовських письменників, виставка робіт українських ілюстраторів, що були створені в часі повномасштабного вторгнення росії в Україну та багато іншого.

 

З детальною програмою заходів, що відбудуться на Вільнюському книжковому ярмарку, можна ознайомитися за посиланням.

 

На відкритті ярмарку виступив президент Литви Ґітанас Науседа.

 

«Сьогодні ми сьогодні як ніколи згуртовані, сьогодні ми не втечемо і ми не хочемо тікати від цієї теми, від кольорів — жовтого і синього. Сьогодні жовтий символізує сонце, яке світить над нашими головами, а блакитний — небо, чисте і вільне. І навіть якщо на ньому є хмари, ми завжди знаємо, що небо буде ясним. Рано чи пізно ми зможемо насолоджуватися ним, чудовим витвором природи. Дехто каже, що книжки, свято книжок не потрібно політизувати, але те, що сьогодні відбувається в Україні, насправді вже не політика, це величезна несправедливість, яка відбувається на очах у всіх нас, і ми, вільний народ Литви, ніколи не будемо байдужі, тому що ми не були байдужі навіть до початку війни, ми не були байдужі в перші дні війни, і ми не будемо бути байдужими», — наголосив він.

 

За словами Науседи, російське вторгнення спричинило злам стереотипів про цю країну, про те, що з нею потрібно дружити. Президент додав, що хотів би побачити переродження Європи у рішучу, сміливу й тверду, таку, якою він би хотів її бачити. Також Науседа зазначив, що книжка в злих руках може стати знаряддям переписування історії, а може стати символом добра, світла, мислення, і така книжка непереможна.

 

 

 

«Я переконаний, що через багато років ми зможемо пишатися тим, ким ми були, які рішення ухвалили, і найголовніше те, що ми відразу стоїмо на правильному боці історії. Я вірю в прекрасні книжки і прекрасний литовський народ», — підсумував він.

 

Президент Литви також додав, що у 2022 році Вільнюський книжковий ярмарок розпочався 24 лютого, у день повномасштабного російського наступу на Україну.

 

Міжнародний Вільнюський книжковий ярмарок — найбільший книжковий ярмарок у країнах Балтії, який відбувається з 2000 року і щороку приваблює понад 65 000 відвідувачів.

 

Нагадаємо, на запрошення організаторів Вільнюського книжкового ярмарку міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» створив програму подій, яка представить у Вільнюсі українську літературну та культурну сцену.

 

Читайте також: Оголосили програму стенда України на Вільнюському книжковому ярмарку

 

Чільне фото: Delfi

Світлини: Вікторія Фещук, Олександр Мимрук