вітрина новинок 2024

Вітрина новинок-2024: літкритики розповіли про 88 свіжих книжок

15.07.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

У межах цьогорічного проєкту “Вітрина новинок” вийшло 13 оглядів від відомих критиків на  сайті “Читомо”.

 

Проєкт, приурочений до Книжкового Арсеналу тривав 3 місяці – з 10 квітня до 15 липня. У межах проєкту на сайті опублікували 13 книжкових добірок від відомих критиків і кількадесят публікацій про письменників військових в Інстаграмі. 

 

За цей час з’явилися такі добірки:

Всього у добірках розповіли про 88 книжок.

 

Свої тематичні рекомендації представили відомі літературні критики Тетяна Петренко, Ганна Улюра, Олег Коцарев, Анастасія Герасимова, Богдана Романцова, Віталіна Макарик, Леся Богдан, Марина Рябченко, Анастасія Денисенко. 

 

З добірками можна ознайомитися за лінком.

 

Важливий блок проєкту – це серія публікацій про військових письменників “Місяць військових письменників”. Упродовж місяця на Інстаграм-сторінці Читомо розміщувалися публікації про письменників військових і їхні книги. Зокрема це була інформація про Василя Духновського, Ярину Чорногуз, Артема Полежаку, Єву Тур, Сергія Рубніковича, Єлизавету Жарікову, Артура Дроня та десятків інших.

 

“Українські видавці навчилися професійного маркетингу й залучення читачів, цьому сприяють і книжкові блогери, що на різних платформах рекомендують новинки. Та інколи, відкривши розрекламоване видання, читач може почуватися розчарованим. Тим більше важливою є роль літературної критики, яка може вказати як на сильні, так і на слабкі сторони книжок, залишаючи вибір за читачем. Ми охопили максимально широкий тематичний спектр новинок, перечитали все, приділивши увагу й асортименту великих видавців і лімітованих нішевих колекцій. Цього року – особливий акцент на книжках про війну, їх стає більше, і деякі з них неможливо пропустити”, – поділилася Оксана Хмельовська, головна редакторка сайту про книжки “Читомо”.

 

Проєкт “Вітрина новинок” реалізовується Читомо щорічно, починаючи з 2015 року у співпраці з Книжковим арсеналом.

 

Цьогорічна цифрова «Вітрина новинок 2024», як і в 2023-ому році, створена за фінансової підтримки Фундації ЗМІН.

“Співпраця ЗМІН з командою ЧИТОМО розпочалася минулоріч та переросла у стале партнерство. Для нас важлива тяглість у стосунках з організаціями. Нам цінно підсилювати проєкти, що працюють контекстно та артикулюють важливе. Радіємо, також, що цьогоріч вдалося зав’язати взаємодії команди ЧИТОМО з партнерською мережею ЗМІН”, – розповіла Христина Бойко, директорка фундації ЗМІН.

 

«Вітрина новинок» у фізичному форматі діяла з 30 травня до 2 червня у просторі Книжкового Арсеналу, сфокусувавшися на книжках про війну будь-якого жанру, теми чи вікової категорії. 

 

Нагадаємо, що після фестивалю книги із Вітрини передали до пошкоджених російськими окупантами бібліотек у межах програми PEN Ukraine «Незламні бібліотеки». Близько 200 книжок – тепер у бібліотеках Запоріжжя, Вільнянська, Нікополя, Новомиколаївки, Тернуватого, Барвінкового, а також у Нововоронцовському центрі культури і дозвілля та у херсонській ініціативі «Книги в укритті».