музика

Гурт «Пиріг і Батіг» випустив пісню на вірш Євгена Плужника

13.10.2024

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

Гурт «Пиріг і Батіг» випустив кліп на пісню «Мовчи», який базується на вірші українського поета Євгена Плужника.

Вірш «Мовчи! Я знаю. За всіма словами…» увійшов до збірки «Рівновага» 1948 року.

 

Мовчи! Я знаю. За всіма словами –

Холодний смерк, спустошені сади…

Це наша пристрасть стала поміж нами,

Нас розлучаючи назавсігди!

 

Шалій, шалій, від розпачу сп’янілий!

Що розпач той? Річ марна і пуста!

…Як пізно ми серця свої спинили!

…Як роз’єднали рано ми вуста!

 

О, друже мій! Останні трачу сили,

В країні тій уявній живучи,

Де образ твій, утрачений і милий,

Де голос твій… Мовчи! Мовчи! Мовчи!

 

Режисеркою кліпу стала Дарина Ши.

 

 

Після входить до альбому «Замордовані. Подзвін перший», котрий є першою частиною з триптиха.

 

Альбом складається із 12 композицій з віршами українських поетів, котрі трагічно загинули у різний час. До нього увійшли композиції на вірші Василя Стуса, Григорія Чупринки, Василя Бобинського, Євгена Плужника, Миколи Вороного, Миколи Свідзінського та Василя Вишиваного.

 

У коментарі Читомо засновник гурту Мар’ян Пирожок розповів: «Насправді відео на твір “Мовчи” мало б бути першим з проєкту “Замордовані”, але Даринка обрала співану поезію “І гріховна і свята” Григорія Чупринки. Згідно з сюжетною лінією цієї пісні, головний герой в моїм трактуванні і був Євгеном Плужником, і у сцені в шкільній кімнаті він пише у зошиті слова “Мовчи…”. Такий собі крихітний натяк, що зрештою стає певним переходом до наступного твору, яким і стала поезія Євгена Плужника».

 

Новий реліз гурту «Колядницький» міститиме матеріал, приурочений різдвяному циклу. Мар’ян Пирожок зазначив, що гурт продовжуватиме ретранслювати спадок в певному історичному контексті, але вже в масштабах іншої площини. Першою в альбомі стане авторська колядка Йосипа Кишакевича 20-30 років минулого сторіччя.

 

Як повідомлялося, різні українські гурти також випустили пісні на вірші Максима Кривцова, Галини КрукЮлії Мусаковської, Олени Герасим’юк. У 2021 вийшов альбом «Три кроки в ніч», натхненний текстами Лесі Українки, та альбом «Фокстроти», де можна почути голоси українських поетів. У 2024 випустили мюзикл про митців Розстріляного відродження та альбом «Шістдесятники».

 

Зображення: соцмережі гурту