Журналістика

За пів року в Україні зафіксували майже 500 випадків порушень свободи слова

08.07.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

За пів року в Україні зафіксували 484 випадки порушення свободи слова. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

З майже пів тисячі порушень 419 скоїла росія за період від 24 лютого. 65 випадків припадає на відповідальність України.

 

 

Серед злочинів, учинених росією, — вбивство 33 журналістів, 8 з яких убили під час виконання професійних обов’язків. 25 медійників загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів. Поранення внаслідок обстрілів отримали 14 українських та іноземних журналістів.

 

Щонайменше 15 журналістів зникли безвісти, 14 із них — у Маріуполі.

 

Крім того, від 24 лютого сталося 23 випадки потрапляння знімальних груп журналістів під російські обстріли. Переважно це відбувалося в регіонах, де тривали чи тривають бойові дії — Київській, Запорізькій, Чернігівській, Миколаївській, Харківській, Луганській та Донецькій області.

 

Також Інститут масової інформації зафіксував 60 випадків погроз українським журналістам з боку росії.

 

З початку широкомасштабного вторгнення рф щонайменше 214 телерадіомовників, онлайн- та друкованих медіа припинили повністю або частково свою діяльність через бойові дії та окупацію. Це медіа із Запорізької, Херсонської Харківської, Київської, Донецької, Миколаївської, Сумської, Луганської, Чернігівської областей.

 

Щодо злочинів проти свободи слова, до яких росія не має відношення, це 65 випадків, зокрема побиття, погрози, перешкоджання, напади на офіси медіа, обмеження доступу до публічної інформації, юридичного, непрямого тиску, цензури та кіберзлочинів.

 

Найчастіше журналістам перешкоджали (23 випадки) та погрожували (13 випадків). Обмеження свободи слова зафіксовані у 18 регіонах України. Найбільше випадків зафіксовано в Києві (25 випадків) та на Львівщині й Одещині (по шість випадків).

 

Журналістів також не пускали на сесії та комісії міських рад, на засідання судів, не акредитовували на заходи, забороняли знімання, нападали під час прямого ввімкнення, погрожували автоматом, вимагали видалити відео, вбачали в журналістах диверсантів та забороняли знімати наслідки обстрілів тощо.

 

Крім того, ІМІ зафіксував 9 випадків обмеження доступу до публічної інформації, 8 – кіберзлочинів, 5 – побиттів, 4 – юридичного тиску та по одному випадку нападів на офіси медіа, непрямого тиску та цензури.

 

Обмежували доступ журналістам до публічної інформації міська влада, правоохоронці, комунальні та державні підприємства, Верховна Рада та міністерства. Журналістам не надавали запитуваної інформації, відмовляли або не відповідали.

 

Випадок цензури стосується вимкнення без попередження 4 квітня телеканалів «Прямий», «Еспресо» та 5-й у цифровій мережі Т2. Медіарух та Комісія з журналістської етики закликали президента України Володимира Зеленського втрутитись у ситуацію з відімкненням телеканалів, пояснити причини та відновити їхнє мовлення.

 

Нагадаємо, протягом місяця з початку широкомасштабного вторгнення в Україну росія скоїла 148 злочинів проти журналістів та медіа. За даними Інституту масової інформації, станом на 19 травня 28 журналістів загинули від рук російських окупантів з початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну.

 

Чільна ілюстрація: Wendy Kenigsberg