медіа під час війни

Нова редакція закону «Про медіа» дозволяє Нацраді анулювати ліцензії ЗМІ на час воєнного стану

02.08.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

У новій редакції законопроєкту «Про медіа» регулятор має право анулювати ліцензії медіа, розповсюдження друкованих ЗМІ, а також тимчасово забороняти поширення онлайн-медіа у певних випадках. Про це під час круглого столу «Новий закон про медіа» повідомив Ігор Розкладай, заступник директора Центру демократії та верховенства права.

Серед засобів відповідальності у законопроєкті додали «припис» як засіб застереження ЗМІ. «Це не санкція, а застереження. Після того, як воно не спрацює, починається  штрафування та анулювання ліцензій», — зауважив Розкладай. Ліцензії можуть анульовувати також за рішенням суду.

Закон розширює можливості Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на час воєнного стану. У законопроєкті передбачені свої види відповідальності для різних типів медіа: для лінійних каналів, нелінійних сервісів, друкованих медіа тощо.

Порушення також поділяють на значні та грубі.

До значних порушень належать поширення висловлювань, що підбурюють до дискримінації на основі етнічного походження, громадянства, раси, релігії, віку, статі, сексуальної орієнтації тощо; висловлювання, що принижують або зневажають державну мову, висвітлюють у позитивному значенні діяльність органів влади держави-агресора; відмова у проведенні перевірок.

До грубих порушень належать поширення пропаганди росії, заклики до повалення конституційного ладу та повторна відмова у перевірці.

Нагадаємо, низка громадських організацій, які працюють у сфері медіа, закликали українську владу ухвалити нове законодавство про медіа, щоб наблизити вступ в ЄС. Таку ж вимогу висунула і Європейська федерація журналістів.

Чільна ілюстрація: rkc.lviv.ua