російсько-українська війна

У шкільній літературі рф прибирають згадки про Україну та Київ

24.04.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

У російському видавництві «Просвещение» прибирають «некоректні» згадки про Україну та Київ з усіх шкільних підручників. Про це повідомляють три редактори видавництва іноземним ЗМІ. 

За словами редакторів, зводити згадки до мінімуму про Україну та Київ у видавництві розпочали з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну. Тоді працівники отримали цей наказ від керівництва видавництва. 

 

Із параграфів, у яких наводяться приклади геральдики різних держав, зокрема прапори, ще кілька років тому настійно рекомендували прибрати прапор України та замінити його на прапор будь-якої іншої країни. А тепер редактори повинні прибрати згадки України скрізь, де це можливо.

 

«Перед нами стоїть завдання — зробити так, начебто України просто немає. Це набагато гірше, коли в підручнику просто не йдеться про якусь країну. Людина виростає без бази знань про якусь країну, і їй тоді набагато простіше повірити у те, що йому розповідають про неї з телевізора», — розповідає редактор видавництва. 

 

Київ зазвичай згадується у підручниках у розрізі того, що він був столицею Київської Русі, і що «росія звільняли Київ». За його працівника видавництва «можна згадувати, як ми рятували Київ, але говорити про будь-яку самостійність України як країни вже не можна».

 

Також керівництво наголосило редакторам про важливість утримання від будь-якої антивоєнної позиції — підписів під петиціями, постів у соцмережах, участь у акціях протесту, адже це загрожуватиме звільненням. А на початку квітня співробітники видавництва отримали від керівництва розсилку, у якій їх просили прибрати з підписів у робочому листуванні посилання на сторінки в Facebook та Instagram, а також прибрати згадки про заблоковані соцмережі з підручників. Заборонено згадувати і компанію Meta, визнану екстремістською організацією.

 

«Просвещение» — одне з найбільших і найстаріших видавництв навчальної та педагогічної літератури в росії. До 1991 року «Просвещение» було головним навчально-педагогічним видавництвом СРСР, а у 2011 році засновники видавничої групи «Олма» Володимир Узун та Олег Ткач приватизували «Просвещение». Інвестором виступив мільярдер Аркадій Ротенберг, якого називають старим знайомим Володимира Путіна. 2013-го бізнесмен очолив раду директорів і став співвласником «Просвещение».

 

Нагадаємо, що у методичках від Міносвіти рф для пропаганди у школах наголошують, що російські солдати, які воюють проти України, — герої. А раніше російські вчителі отримали методички про те, як пояснювати школярам війну проти України. У них повідомляють, що «держави Україна не існувало на мапі світу аж до ХХ століття», росіяни та українці — «один народ». 

 

Як відомо, у тимчасово окупованому Криму так звана «влада» створює «табори перекваліфікації» для вчителів з Херсонської, Харківської та Запорізької областей.

 

Джерела: Медиазона