злочини росії

2022 року серед усіх країн світу найбільше журналістів вбили в Україні

12.12.2022

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

У 2022 році у світі убили 67 журналістів, 12 із них загинули в Україні. Про це йдеться в заяві Міжнародної федерації журналістів (IFJ).

Ці дані свідчать про різке зростання смертей серед медійників: минулого року зафіксували 47 убивств.

 

Найбільше представників медіа з-поміж 21-ї країни загинули в Україні. На статистику також вплинули наслідки терору злочинних організацій у Мексиці та протизаконні дії на Гаїті.

 

«Сплеск убивств журналістів та інших працівників засобів масової інформації є серйозною причиною для занепокоєння та ще одним тривожним закликом до урядів у всьому світі вжити заходів на захист журналістики, одного з ключових стовпів демократії», — заявив генеральний директор федерації Ентоні Белланджер. За його словами, зараз саме час для Генеральної Асамблеї ООН прийняти Конвенцію МФЖ про безпеку та незалежність журналістів. 

 

Як свідчить перелік IFJ, журналісти першими потрапляють під політичні репресії від Китаю до Білорусі та від Єгипту до Гонконгу, Ірану, М’янми, Туреччини і Росії.

 

«Журналісти стали одними з перших жертв репресій, принаймні 375 журналістів і медіапрацівників зараз перебувають за ґратами. За останні два роки ця статистика лише зростає», — йдеться у повідомленні МФЖ.

 

Серед загиблих медійників:

 

 

Як повідомлялося, за дев’ять місяців повномасштабної війни росія вчинила 462 злочини проти журналістів.