гранти

8 грантів, 4 спецпроєкти, акції та комерційне партнерство – що ми втілили у 2020-му

27.01.2021

Бачите помилку в тексті — виділяйте фрагмент та тисніть Ctrl + Enter

За 2020 рік культурно-видавничий проєкт «Читомо» втілив для себе рекордну кількість нових проєктів і отримав цілу низку нових можливостей. Вирішили пригадати всі спецпроєкти, серії матеріалів та комерційні партнерства.

Менторська програма від Creative Enterprise Ukraine

Минулий рік розпочався з прекрасної новини: Читомо виграло менторську програму від Creative Enterprise Ukraine від Британської Ради, що тривала протягом 6 місяців минулого року. Нашою менторкою, що супроводжувала нас від «збирання гнилих яблучок» до вміння планувати на кілька місяців уперед, стала Катерина Кравчук, дослідниця, фасилітаторка, менеджерка, що спеціалізується на стратегуванні та моніторингу для проєктів економічного розвитку, інституцій культури, бізнесу. 

 

Завдяки її наполегливій вірі у нас, Читомо провело 18 глибинних інтерв’ю з експертами (фундатори, грантодавці, комерційні партнери, видавництва, гравці культурної дипломатії, автори) щодо сильних сторін і доданої вартості проєкту, а також найбільш слабких наших позицій. Окрім того, вдалося провести опитування близько 500 читачів, з якого виявили найважливіші теми, соціальний статус й структурували потреби нашої аудиторії. Зрештою, багатьом речам, яких ми навчилися минулого року й втілили, ми завдячуємо саме цій програмі й менторці.

Мателот. Українська мариністика й морська проза

2020-го ми продовжили спецпроєкт «Мателот», що підсилював добрими текстами однойменний конкурс морської прози імені Юрія Лисянського. Куратором, ідейним натхненником і автором усіх неймовірних текстів виступив український мореплавець і письменник Антон Санченко. Цим спецпроєктом ми намітили добрі розвідки про всіх письменників з України, які плавали й при цьому писали книжки. Цьогорічний конкурс проводився під егідою Херсонської державної морської академії за підтримки компанії Marlow Navigation і був присвячений 185-літтю заснування в Херсоні училища торгового мореплавства. А ось і переможці конкурсу. До речі, в самого Антона Санченка минулого року вийшла книжка про першу навколосвітню подорож за участі українця «Круз та Лис» (видавництво «Комора»). 

Література на експорт

Без сумніву, цей проєкт є нашою гордістю і продовженням напрямку міжнародної діяльності «Читомо». Проєкт реалізовувався у межах Професійної програми міжнародного фестивалю Книжковий Арсенал, мета якого інспірувати зацікавлення іноземних видавців у національному продуктові, популяризації й експорту української літератури, письменників, поширенні культури за кордоном.

 

Проєкт фінансувався ЄС в рамках ініціативи EU4Business і реалізується ЄБРР, і був для команди професійним викликом у плані співпраці з потужними донорами. Завдяки йому ми написали 9 аналітичних статей про іноземні ринки, які рекомендуємо прочитати кожному, хто прагне вийти у світ зі своїми книжками чи авторами. 

Швейцарський акцент

Після Польського й Німецького акцентів, Швейцарський акцент  став логічним продовженням знайомства наших читачів із літературою і книговидавничою інфраструктурою різних країн. Цього разу ми зробили серію матеріалів для тих, хто відкриває для себе сучасну швейцарську літературу, книжки та кіно, і тих, хто хоче видати та побачити їх українською. У цьому проєкті — докладно про літературну передісторію та сучасні книговидавничі тренди, найбільші видавництва та їхні бестселери, дитячі книжки та інтерв’ю з письменниками, і звісно, про державу, яка читає і пише чотирма мовами: німецькою (а також її діалектами), французькою, італійською та ретороманською. 

 

Проєкт був втілений завдяки підтримці Посольства Швейцарії в Україні.

Такі ж

Це була серія матеріалів про ЛГБТ-контекст у літературі й книговиданні, який ми проаналізували та втілили у трьох аналітичних лонгрідах з унікальними ілюстраціями. Нам вдалося підсумувати здобутки у сфері української літератури й книговидання у тематиці ЛГБТ останніх 20 років. Окрім того, ми означили сучасну ЛГБТ-літературу за кордоном та спробували виокремити її найсуттєвіші характеристики. Віримо, що у такий спосіб нам вдалося популяризувати проблематику ЛГБТ в літературі й книговиданні. 

«ON/OFF: створюючи нову нормальність»

Так звучало мотто онлайн-баркемпу від Goethe-Institut в Україні, Книжкового Арсеналу і Франкфуртського книжкового ярмарку, інформаційним партнером якого стало «Читомо». Подія була поділена на три «треки», між якими можна було вільно пересуватися: «Маркетингові інструменти для видавців», «Ілюстрація і книжковий дизайн» та «Фестивалі та ярмарки», і наші журналісти записали найцікавіші конспекти з цієї події й поговорили з організаторами. 

Розмови з гостями Book Forum

Завдяки співпраці з Book Forum у нас вийшло кілька важливих матеріалів і розмов із лауреатом Гонкурівської премії Ніколя Матьє, австралійською авторкою бестселера «Татуювальник Аушвіцу» Гізер Моріс, лауреатом Букерівської премії і вже легендарним в Україні ДіБіСі П’єром, авторкою інклюзивної книжки для дітей «Перлинка, наш метелик» із Фінляндії Туулою Пере, авторкою хіта «P.S. Я кохаю тебе» Сесілією Ахерн.

«Екземпляри ХХ. Літературно-мистецька періодика ХХ століття»

Здається, наймасштабніший наш проєкт минулого року і особлива гордість редакції. 

 

Він спрямований на вивчення знакових періодичних видань про літературу і мистецтво XX століття, які виходили на території України або створювались українцями діаспори.

 

На Читомо підготовлені 12 науково-популярних досліджень про знакові українські часописи, які були експериментальними, інноваційними у свій час, фіксували культурний ландшафт, спричиняли дискусії. Авторами експертної ради «Екземплярів» стали: Тарас Гринівський, Вахтанг Кіпіані, Діана Клочко, Олег Коцарев, Ігор Котик, Катерина Лебедєва, Станіслав Мензелевський, Ірина Плехова, Ярина Цимбал.

 

Та без Українського культурного фонду цього б у нас не вийшло. Сподіваємося, що продовжимо проєкт і цьогоріч.



Разом з тим, із загальними підсумками дослідження можна ознайомитися у нашому аналітичному звіті.

Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги

Цей проєкт ми втілили спільно з  Українською бібліотечною асоціацією за підтримки House of Europe. На конкурсній основі було відібрано 32 бібліотекарі з України та Білорусі, які пройшли навчання за участю данських та українських тренерів. За результатами навчання кожен бібліотекар-учасник розробив та впровадив у своїй бібліотеці нову інноваційну послугу для розвитку креативних індустрій, які представлені на даному ресурсі. А Читомо розповіло про те, як ці послуги були втілені, щоб надихати інших. 

 

Окрім того, на сторінці спецпроєкту розміщений у вільному доступові посібник «Дизайн-мислення для бібліотекарів», що розроблений Публічною бібліотекою Чикаго (США) та Публічними бібліотеками Орхуса (Данія).

Мобільна мультимедійна студія

Завдяки інфраструктурному грантові від House of Europe ми досягли більшої впевненості і сталості як інституція. Нам не лише вдалося закупити обладнання для виготовлення фото-й відеоконтенту, а й забезпечити роботу випусковового редактора протягом трьох місяців минулого року. Покращивши технічне забезпечення, організація посилила власну незалежність, адже тепер створювати аудіо- та відеоматеріали можна ресурсами власної команди, не залучаючи підрядників, а це призведе до зростання якості контенту й економії коштів у майбутньому.

Інституційна підтримка від Українського культурного фонду

Завдяки підтримці ми змогли оплатити гонорари нашим авторам протягом цих місяців і не закрилися, змогли якісно провести бухгалтерські й фінансові процеси в організації, чого потребували протягом 11 років. Але й змогли досягти якісного росту організації. Зокрема оновили сторінку Про нас. Цей грант був найбільш корисним за всі, які ми отримували, бо він пішов на якісне зростання, а не на реалізацію окремих проєктів. Ми відчули, що справді зміцніли; завдяки йому вдалося зробити дуже важливі речі, які постійно відкладалися через брак ресурсів і часу. 

Книжкові передбачення

Цей спецпроєкт ми реалізували у співпраці з компанією «Галичина». Протягом року ми публікували книжкові передбачення на різні теми.  Це не лише ворожіння, а й скарбничка ідей і найголовніше — можливість знайти книжку, з якою можна переосмислювати світ і рухатися далі. Перші книжкові передбачення були про радість, де кожна цитата — це привід усміхнутися. Далі було ворожіння про фантастичні світи і майбутні подорожі. А у новий навчальний рік ми увійшли з сотнею ідей для ефективного навчання, від якого не нудно. Заключними були передбачення до Гелловіну. 

Благодійний аукціон #підтримайЧитомо

Неймовірною акцією став наш благодійний аукціон, який підтримала неочікувана кількість людей. Свої лоти запропонували 137 відомих письменників, перекладачів, ілюстраторів, художників, культурних менеджерів, музикантів, видавництв та громадських організацій. Ще 76 доброчинців підтримали нас прямими донейтами. Усього за 2 місяці аукціону ми отримали понад 180 тисяч гривень пожертв, що дозволить покрити понад 2 місяці наших фінансових витрат, зокрема, на оплату гонорарів авторам та редакції, супровід сайту та поточну діяльність проєкту.

#Купуйумаймалих

Не лише очікувати допомоги від інших, але й самим допомогти у складні часи. Так, 2020 року ми продовжили інформаційну підтримку для малих і середніх видавців, розповідаючи про їхні книжки й проєкти. Зокрема у рубриці «Читати» редакція щотижня розміщувала 5 новинок від українських видавців, які пояснювали, чому пишаються тією чи іншою виданою книжкою, як вона розширює горизонти й чому має зацікавити читачів. Відтак нам вдалося розповісти про 35 новинок від малих видавців.

 

Також, ми постійно писали про зміни в читанні, книговиданні в умовах пандемії, надавали поради для сектору, як краще пережити цей час і розвиватися. 

Вітрина новинок

Вітрина новинок – це щорічний проєкт сайту, який включає всі найважливіші новинки ринку у зручному форматі для ознайомлення і їхньої купівлі. У попередні роки ми готували дві вітрини до Книжкового Арсеналу й Book Forum. Та 2020-го року від Книжкового Арсеналу до Book Forum вийшло значно менше книжок, ніж у попередні роки, саме тому ми об’єднали вітрини й розповіли про найважливіші новинки для якнайширшої аудиторії в єдиному матеріалі.

 

До промокампанії новинок приєдналися помітні сучасні критики й літературознавці, які за тегом #ВітринаНовинок2020 ділилися своїми топами книжок із вітрини і рекомендували їх до прочитання. Усього 20 літкритиків та літкритикинь, серед яких: Тетяна Трофименко, Богдана Неборак, Олександр Бойченко, Ганна Улюра, Тетяна Петренко, Анастасія Герасимова, Тетяна Калитенко, Міра Київська, Марія Бліндюк, Ярослава Стріха, Оксана Лущевська, Таня Стус, Віталіна Макарик, Оксана Щур, Ганна Гнедкова, Богдана Романцова, Ірина Славінська, Анна Лип’ятських, Катерина та Анатолій Пітики поділилися 171 рекомендацією книжкових новинок.

 

2021 же рік ми зустріли також із добрими новинами: виграли стратегічну сесію від Creative Enterprise Ukraine, яку незабаром проведемо. Також у найближчих планах – втілення проєкту «Портрет читача замолоду», завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження».

 

Читайте також про те, яким Читомо було у 2019-му році й про що мріяли